transportul-animalelor-de-companie-in-spatiul-schengen

Transportul animalelor de companie în spațiul Schengen

Odată cu înființarea și aderarea la spațiul Schengen, libera circulație între statele membre a devenit mult mai ușoară și lipsită de controale la frontieră. De asemenea, transportul animalelor de companie în spațiul Schengen va fi facilitat de normele Uniunii Europene. 

Cu toate acestea, înainte de călătorie, trebuie asigurate anumite cerințe pentru animalul de companie, impuse de regulamentul UE

Să fie microcipat

Microciparea este un procedeu obligatoriu înainte de călătorie. Acesta este un dispozitiv de mărimea unui bob de orez, care se implantează prin intermediul unei seringi speciale în zona cefei. El are rolul de a identifica animalele de companie asemănător cu scanarea unui cod de bare. Microcipul nu are rol de GPS, animalele nu pot fi localizate, însă pot fi identificate. 

Să fie vaccinat împotriva rabiei

Vaccinul antirabic trebuie administrat de către un veterinar autorizat înainte de călătorie. Pentru ca vaccinul să fie valid, se vor avea în vedere următoarele aspecte:

  • Animalul de companie să aibă 12 luni împlinite
  • Să treacă 21 de zile între data administrării vaccinului și data călătoriei
  • Perioada de valabilitate a vaccinului este de un an, fiind necesară repetarea lui

Să fie tratat împotriva teniei 

State precum Irlanda, Finlanda, Malta, Norvegia, Irlanda de Nord nu prezintă niciun caz de infecție cu Echinococcus multilocularis la animalele domestice sau sălbatice. Așadar, se cere ca toate animalele care vizitează sau tranzitează aceste țări să fie tratate împotriva teniei, pentru a nu infecta alte animale. 

Deține pașaport european sau certificat UE privind sănătatea animalelor

Pașaport

Pașaportul european pentru animale se emite de către orice medic veterinar autorizat și conține date precum: microcipul, vaccinul antirabic și datele de contact ale stăpânului. Pașaportul este valabil pe toată durata vieții animalului, atâta timp cât vaccinul antirabic este făcut.

Certificat

În cazul în care călătoria pornște dintr-o țară din afara Uniunii Europene către țări UE, documentul necesar pentru animale este certificatul privind sănătatea. Acest document se emite de către cabinetele veterinare oficiale de stat cu cel mult înainte cu 10 zile de a ajunge într-o țară membră UE. Este valabil 4 luni de la data emiterii, sau până când vaccinul antirabic expiră, oricare dintre ele este prima. 

După ce toate aceste cerințe sunt îndeplinite, tot ce rămâne de făcut este a porni la drum. Pentru ca și animalele de companie să aibă o călătorie plăcută, iar stăpânii una lipsită de evenimente nefericite, iată câteva recomandări pentru căței sau câteva recomandări pentru pisici.

Leave a Reply