confortul-termic-la-iarna-pentru-cainele-tau-de-curte

Confort termic la iarnă pentru câinele tău de curte

Așa cum avem grijă de propriile adăposturi și ne asigurăm că sunt îngrijite și îi protejează pe cei din interior, la fel ar trebui să acordăm atenție căminului câinelui de curte. Cu excepția raselor sensibile, nu este neapărat necesar să fie primit în casă sau în vestibul pentru a-i oferi condiții de trai optime, dar este obligatoriu să aibă un coteț uscat și bine izolat, care să-i îndeplinească nevoile de bază: de a se adăposti, de a se încălzi și de a dormi în confort termic.

Pregătirea din timp

Luna octombrie nu înseamnă doar murături și costume de Halloween și orice proprietar de câine știe că un coteț fiabil se pregătește din timp, când încă avem parte de timp frumos și însorit. Nu se așteaptă vremea rea, ca abia apoi să ne gândim și la animalul care își petrece nopțile în aer liber, pe condiții nefavorabile. Totuși, dacă a sosit luna noiembrie și cușca câinelui nu este pregătită pentru iarnă, nu înseamnă că proiectul trebuie abandonat până la anul – dimpotrivă! Cotețul trebuie pregătit rapid și temeinic.

Observarea problemelor și rezolvarea lor

Primul pas este pe cât de simplu, pe atât de necesar, și anume o verificare în detaliu a cotețului existent. Prin observație și analiză se descoperă dacă este întreg, dacă nu a dezvoltat mucegai, dacă este uscat sau umed în interior și dacă are nevoie de reparații sau de îmbunătățiri. 

Un interior primitor

Pentru a crea un loc călduros și primitor, se aștern pe podeaua căsuței multe paie și fân uscat. Este de preferat să se folosească acestea în locul cârpelor, care se udă și se adună grămadă într-un singur loc (iar așternutul devine astfel impracticabil și incomod). Regulat și la nevoie, când se umezesc sau se murdăresc, și paiele și fânul se vor schimba. 

Soluții anti-umezeală

Ferirea cotețului de umezeală este foarte importantă, deoarece stă în joc sănătatea animalului de companie. Umezeala constantă favorizează apariția mucegaiului, dezvoltarea bacteriilor și a virusurilor, iar cățelul poate rămâne cu alergii sau poate dezvolta infecții periculoase, care sunt adesea și foarte costisitor de tratat. Așadar, cușca trebuie poziționată pe piciorușe, la o oarecare înălțime față de sol, pentru a reduce cât mai mult umezeala. 

Izolare termică

Podeaua, pereții și acoperișul trebuie izolate termic. Pentru aceasta, cu aceeași tehnică folosită și în cazul locuințelor umane, se pot utiliza pentru izolarea pe exterior plăci de polistiren cu grosimea aleasă în funcție de cât de deasă și de groasă este de obicei blana câinelui. Cu cât blana este mai scurtă și câinele are mai puțin subpăr, cu atât trebuie căptușit cotețul cu un material mai gros, cu putere mai mare de izolare termică.

Podea rezistentă și acoperiș protector

Podeaua cotețului ar trebui să fie puternică și rezistentă. Evitați podelele din placaj subțire, ca să nu se deterioreze în timp din cauza uzurii și să se rupă sub greutatea câinelui. O atenție la fel de sporită se va acorda și acoperișului. Nu vrem să intre apa atunci când plouă sau când ninge așa că verificăm să fie înclinat și lipsit de găuri. Dacă e necesar, se vor repara imperfecțiunile prin smolire. 

Locație ferită de vânt

Vântul poate deveni iarna un inamic al cățelului de curte – vântul aduce frigul în coteț prin ușa acestuia și poate viscoli zăpada, care intră astfel în coteț și se topește, udând așternutul câinelui. Așadar, cotețul trebuie protejat împotriva acestuia ori cu un paravan, ori cușca se va muta într-o zona protejată, departe de expunerea la vânt și locuri în care se produce curent, iar după fiecare vijelie sau viscol trebuie verificat cu atenție interiorul și, la nevoie, uscată prin ștergere podeaua și pereții și schimbat așternutul.

Cu aceste pregătiri care se fac și din timp, dar și atunci când devine urgent, cotețul câinelui de curte îi va oferi acestuia confortul termic necesar toată iarna. El mai trebuie verificat apoi primăvara, pentru a repara eventualele stricăciuni, și apoi periodic, în fiecare toamnă și primăvară. Pentru că și în cazul animalelor de companie se aplică regula “Mai bine să previi, decât să tratezi.”

Leave a Reply