Călătoriile alături de pisică dumneavoastră pot fi destul de problematice la început. Multe pisici nu își părăsesc casa niciodată așa că doar experiența de a fi scoasă din propriul cămin poate provoca patrupedului o stare de anxietate. Chiar și un drum scurt până la medicul veterinar poate să supere atât de mult pisica încât numai după câteva minute felina va începe să vomite. Doar aproximativ 1% dintre pisici se vor simți total confortabil în timpul călătoriilor. Există mai multe măsuri pe care le puteți lua pentru ca pisica să perceapă călătoria ca pe o experiență măcar tolerabilă, dacă nu chiar plăcută.
Cel mai important lucru, atunci când vă pregătiți să călătoriți cu pisica dumneavoastră, este să puneți o plăcută de identificare la gâtul felinei. Având în vedere că multe pisici nu ies afară aproape deloc, mulți proprietari nu sunt conștienți de importanța unei astfel de plăcute de identificare. Dacă pisica se pierde de dumneavoastră, trebuie să vă luați toate măsurile pentru a vă asigura că patrupedul vă va fi înapoiat. Multe pisici ajung în adăposturi pentru animale fără stăpân doar pentru că proprietarii lor nu au putut fi identificați.
Următorul pas este achiziționarea unei cutii pentru transportul pisicii. Deși este foarte probabil să refuze să intre în cutie la început, odată ce mașina se pune în mișcare, felina se va simți în siguranță în spațiul ei restrâns, se va relaxa și probabil că va adormi. Un lucru pe care îl puteți face pentru a obișnui pisica cu spațiul în care va călători este să puneți cutia în casă cu aproximativ o săptămână înainte de voiaj. Lăsați ușă cutiei deschisă și puneți câteva gustări înăuntru. Pisica va fi curioasă și va intra singură în cutie.
În ziua voiajului, pisica ar trebui să fie obișnuită deja cu spațiul în care va călători. Dacă urmează să faceți o călătorie mai lungă, este bine să luați pisica în mașină de câteva ori, pentru drumuri mai scurte, înainte de călătoria propriuzisa. Astfel, veți evita situațiile în care animalului i se face rău de mișcare. Vă puteți da seama că pisica se simte rău dacă această este tăcută, deprimată și salivează excesiv. Dacă sesizați oricare dintre aceste simptome, ar trebui să mergeți cu pisica la un medic veterinar. Acesta din urmă vă poate recomanda mai multe medicamente care să facă felina să se simtă mai confortabil în timpul călătoriei.
Niciodată nu deschideți ușa cutiei atunci când vă aflați într-un loc unde pisica se poate pierde (aeroporturi, etc.). Există întotdeauna pericolul ca felină să iasă în grabă din cutie, să înceapă să exploreze împrejurimile și să se piardă. Pe de altă parte există și pisici care vor încremeni de frică atunci când ușa se deschide și văd că se află într-un loc necunoscut. În această situație nu trebuie să stresați animalul. Deschideți ușa cutiei și aveți răbdare până când pisică va ieși singură afară.
Dacă este posibil, păstrați în mașină apă și mâncare pentru pisică. Totuși, aveți grijă pentru că pisicile sunt în general foarte pretențioase și dacă simt că mâncarea are un gust ciudat, vor refuza să se hrănească pe toată durata călătoriei. De asemenea, luați cu dumneavoastră și o lesă sau, mai bine, hamuri pentru pisică. Pisicile își pot scoate capul foarte ușor dintr-o zgardă așa că hamurile sunt mult mai sigure.
O greșeală gravă pe care unii proprietari de animale o fac este să-și lase animalul de companie singur în automobil. În doar câteva minute, temperatura din interiorul mașinii parcate la soare poate crește cu peste 10 grade Celsius față de temperatura de afară. Dacă sunteți nevoiți să vă părăsiți animalul în mașină, lăsați puțin geamurile în jos, însă nu lipsiți mai mult de cinci minute. Hipertermia este o urgență medicală ce poate fi fatală și trebuie tratată cu cea mai mare seriozitate.
În sfârșit, dacă luați în mașină și câteva jucării pentru pisică, aceasta își poate ocupa timpul într-un mod distractiv. O idee bună este să oferiți respectivele obiecte doar când călătoriți, pentru ca voiajul să devină o experiență unică și plăcută pentru felină.
Mihail Grigore
Foto: Public Domain