Disciplinarea pisicilor

Chiar dacă un proprietar responsabil de pisică va încerca să repare comportamentul deviant al animalului sau de companie, există destul de multe cazuri în care disciplina este impusă în mod greșit, iar felina suferă în mod inutil. Aproape toate pisicile sunt animale „bine-crescute” și rareori au un comportament inadecvat (în alte situații decât cele în care încearcă să semnaleze o problemă gravă). De exemplu, o pisică nu va urina în patul dumneavoastră pentru că a-ți „supărat-o” și nici nu va zgâria picioarele unui scaun doar pentru că este încăpățânată. Este esențial că sursa problemelor de comportament ale pisicii să fie identificată iar măsurile ulterioare să îndrepte situația fără că animalul să aibe de suferit.

Una dintre cele mai întâlnite probleme de comportament la pisici este urinarea în afara lădiței cu nisip. Va trebui să eliminați posibilele cauze, începând cu cele mai grave, care pot fi infecția urinară sau blocajul renal. Există mai multe metode prin care să învățați pisica să folosească lădița cu nisip. În nici un caz nu duceți patrupedulul cu nasul aproape de locul unde a eliminat. Pisica nu poate înțelege de ce este pedepsită pentru și-a satisfăcut o nevoie fiziologică și nu va învăța nimic (poate doar faptul ca sunteți o persoană rea, cu maniere îndoielnice). Din același motiv, nici loviturile nu rezolvă nimic.

Pisicile care trăiesc în aceeași casă se vor lua deseori la bătaie în joacă. Această este o metodă prin care felinele își dezvoltă abilitățile de animale de pradă și, de cele mai multe ori, este o joacă lipsită de violență. Totuși, dacă una dintre „participantele” la joacă este mult mai mare decât cealaltă, pisica mai mică poate fi rănită din greșeală. De asemenea, diferențele de caracter pot duce la bruscarea uneia dintre pisici de către colocatara sa. În aceste situații trebuie să interveniți pentru a identifica și îndepărta sursa pentru agresivitatea pisicii. Niciodată nu încercați să separați fizic două pisici care se bat pentru că există riscul să fiți zgâriat sau mușcat.

Una dintre cele mai ușoare și eficiente metode de a atrage atenția felinei că face un lucru nepermis o reprezintă împingerea ușoară și fermă cu mâna a botului pisicii. În timp ce capul felinei este împins spuneți un „Nu” hotărât. Acest gest ar trebui să fie un puternic mesaj pentru pisica și folosirea lui repetată va întări ideea că un anumit comportament este de neacceptat.

O altă metodă foarte bună de a arăta felinei că nu sunteți de acord cu comportamentul ei este folosirea unei mici sticle de plastic umplută parțial cu monezi sau pietricele, care să facă zgomot când este mișcată sau lăsată să cadă. Pe lângă sunetul produs de mișcarea sticlei spuneți un „Nu” hotărât. Totuși, nu folosiți această metodă prea des pentru că pisica se poate obișnui cu sunetul produs de sticlă iar efectul va fi eliminat. La fel de eficientă poate fi și metoda apucării de ceafă a pisicii neascultătoare.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain

Leave a Reply