Cum să aplici corect metoda apucării de ceafă

Una dintre cele mai bune metode de a descuraja comportamentul nedorit al pisicii este apucarea blăniței de pe ceafa felinei, pentru că se aseamănă foarte mult cu maniera în care o femelă își disciplinează puii. O pisică ar trebui apucată de ceafă doar în situații speciale, ca de exemplu cele în care felina este agresivă față de oameni sau față de alte animale din casă.

Această metodă este mult mai bună față de folosirea unui pistol cu apă cu care pisica este stropită atunci când are un comportament inadecvat. Alegerea din urmă, deși este destul de întâlnită, nu va face decât să enerveze și mai mult felina. Având în vedere că pisica va asocia jucăria cu persoana care o folosește, relația dintre stăpân și animalul sau de companie nu poate decât să se înrăutățească.

Urmează o listă cu cei mai importanți pași pe care trebuie să-i urmați pentru a învăța cum trebuie aplicată metoda apucării de ceafă:

1. Apucați ferm pielea de pe ceafa pisicii. Trebuie să înțelegeți că prin „ferm” nu ne referim la bruscarea sau rănirea pisicii. Dacă metode este aplicată corect, în cel mai rău caz, pisica se va simți doar umilită. Ideea este să stabiliți cine este „pisica” dominantă. Felina trebuie să vă perceapă ca pe un membru al familiei cu rang mai înalt, nu ca pe un agresor. De obicei, pisicile apucate de ceafă vor rămâne total nemișcate. Încercați să apucați pielea cât mai aproape de urechile pisicii, astfel încât aceasta să nu se poată întoarce și să vă muște.

2. Apăsați hotărât pe ceafa animalului pentru a-l face pe acesta să se aplece și spuneți un „Nu” decis. Din nou, fiți ferm, dar nu răniți felina. Dacă puteți, șuierați puțin înainte de a vă exprima dezaprobarea, pentru a încerca să imitați cât mai bine comportamentul „pisicii-mamă”.

3. Țineți pisica la podea până când simțiți și o vedeți relaxându-și corpul. După ce s-a relaxat, lăudați cu calm pisica, fără să vă manifestați prea mult mulțumirea. Dați drumul pisicii și mângâiați-o. Ideea e să o disciplinați fără a elimina dovezile de afecțiune. De multe ori, gelozia este o motivație puternică pentru agresivitatea pisicilor. O felină va dori în general să fie ființa dominantă din casă, iar bruscarea ei nu va face decât să adâncească sentimentul de nemulțumire.

Una dintre cele mai întâlnite cauze ale manifestărilor agresive la pisici are la origine instictul felinei de a-și apăra teritoriul. O pisică străină care se plimbă în apropierea casei poate fi destul pentru ca felina dumneavoastră să devină agitată. Dacă un conflict se declanșează, nu încercați să aplicați metoda apucării de ceafă în timpul bătăii. Există riscul să fiți mușcat sau zgâriat. Cel mai bine este să încercați să îndepărtați pisica mai puțin agresivă. Dacă în apropiere mai este un membru al familiei, acesta ar trebui să ducă pisica atacată într-un loc în care să nu mai fie văzută, iar dumneavoastră puteți aplica metoda apucării de ceafă asupra agresorului. O altă cale prin care să încheiați o bătaie între pisici este să aruncați o pernă sau o pătură între feline. Obiectul poate opri conflictul pentru un moment, destul cât pisica agresată să fugă.

Chiar dacă o pisica se va relaxa de obicei în mai puțin de un minut dacă este ținută de ceafă, o felină foarte nervoasă se va liniști după ce o țineți la podea trei sau chiar cinci minute. Nu lăsați ca starea de nervozitate să se transmită și la dumneavoastră și vorbiți pisicii cu calm. Poate că ați observat că medicii veterinari care ridică o pisică de ceafă sprijină restul corpului felinei cu cealaltă mână. Niciodată să nu ridicați în aer o pisică adultă apucând-o doar de ceafă pentru că patrupedul poate suferi serioase traumantisme interne.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain

Leave a Reply