Vă plac foarte mult câinii, vă doriți unul foarte tare dar, din păcate, sunteți alergic și, pe lângă faptul că un câine v-ar face foarte bucuros și v-ar oferi momente plăcute, o să vă alegeți și cu o serie de probleme neplăcute din cauza alergiei.
Ce ar trebui să faceți? Să renunțați la ideea de a avea un câine sau să vă luați câinele și să adoptați un regim de viață puțin diferit de cel normal, dar care vă oferă atât bucuria de a avea animalul mult dorit, cât și un trăi liniștit fără manifetari neplăcute ale alergiei.
Dacă credeți că o persoană alergică nu poate conviețui cu un câine în același spațiu, ei bine, vă înșelați; tot ce trebuie să faceți este să adoptați câteva reguli simple și astfel toată lumea va fi fericită.
Marea majoritate a oamenilor cred că părul câinelui este cel care produce alergiile, din studiile efectuate a reieșit că de fapt părul nu este un factor care produce alergii, ci mai degrabă saliva, particulele de piele moartă care se împrăștie în aer și urina.
Oamenii reacționează diferit la alergii, cele mai întâlnite simptome sunt:
- Astmul – reacție respiratorie care se manifestă prin dificultăți în respirație;
- Rinită – se manifestă prin scurgeri nazale abundente;
- Conjunctivită – inflamare a ochiului care poate produce infecție;
- Eczeme – se manifestă prin mâncărimi la nivelul pielii; eczemele nu apar prea des în cazul alergiilor produse de câine.
Așa cum în cazul altor alergii manifestările por fi reduse pritr-un minim contact cu cauza producătoare, și în cazul alergiilor canine se întâmplă același lucru. Asta nu înseamnă că nu puteți să vă bucurați de câinele dumneavoastră sau că nu trebuie să intrați în contact cu el.
Reguli simple de a evita alergiile:
- nu dormiți cu câinele în aceeași cameră și nu-l lăsați să se urce în pat;
- una din persoanele non-alergice din familie ar trebui să perie câinele de 2-3 ori pe săptămână, astfel și blana lui vă fi mai curată și mai lucioasă iar părul în exces va fi eliminat și, de asemenea, particulele de piele moartă care vă pot produce alergii sunt eliminate;
- o altă soluție este spălarea săptămânală a câinelui; atenție însă-pentru a evita uscarea pielii acestuia (prin îndepărtarea sebumului prin spălare repetată) întrebați veterinarul ce tip de șampon este potrivit pentru uzul frecvent și, după fiecare baie, ungeți și frecați pielea câinelui cu lanolină;
- pe cât este posibil, eliminați depunerile de piele moartă prin eliminarea carpetelor și covoarelor groase, optați pentru suprafețe acoperite de parchet sau gresie care pot fi spălate cu ușurință;
- o altă metodă eficientă dar mai scumpă este instalarea filtrelor de aer (un filtru de aer costă între 8 și 20 milioane lei);
- păstrând locuința curată, eliminați atât depunerile de praf din atmosferă cât și depunerile de particule sau de salivă eliminate de câine.
Chiar dacă urmați tratament medical pentru tratarea alergiilor, aceste indicații vă pot fi de folos în reducerea simptomelor și, de asemenea, a medicamentelor folosite.
Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM