Bichonul cu păr creț

Bichonul cu păr creț – Trăsături

Bichonul cu păr creț este un câine mic, vesel și jucăuș, cu înfățișare vioaie. Corpul este acoperit de păr lung și răsucit în bucle alungite. Capul este proporționat față de corp, craniul mai lung decât botul și ușor boltit, nasul rotund și negru, comisurile fine, pigmentate cu negru. Ochii nu prea mari și nici proeminenți, rotunzi, de culoare închisă, sunt expresivi și vial. Urechile destul de lungi, cap.

Rase de câini - câinele Bichon cu părul creț
Câinele Bichon cu părul creț

Trupul este robust, gâtul destul de lung, bine acoperit cu păr lung, buclat, atârnă pe lîngă ridicat în sus și mândru, pieptul bine dezvoltat și adânc; șalele sunt late și puternice, ușor curbate, umerii oblici, spatele drept. Picioarele sunt drepte, cu osatura fină, nervoase; pulpele late și bine acoperite cu mușchi. Coada este purtată în sus, curbată grațios, însă nu rulată pe spate; părul care o acoperă este lung și cade deasupra spatelui; nu se amputează. Părul este fîn, mătăsos, răsucit în bucle alungite, largi, cu o lungime de 5-7 cm; se aseamănă cu blana caprei de Mongolia.

Originea rasei

Rasa franco-belgiană, cu origine destul de veche, provine din încrucișarea dintre Maltez și Pudel-pitic. Adus din insulele Baleare de către navigatorii spanioli, a ajuns apoi în Franța în secolul al 15-lea, sub denumirea de „Teneriffe”. A devenit, datorită gingășiei și farmecului lui, un favorit al doamnelor franceze și italiene din epocă.

Răsfățatul saloanelor, frizat și împodobit cu panglici, a fost înconjurat de atâta atenție încât a primit numele de „Bichonner”(ferchezuit). A fost apreciat la curțile regale din timpul lui Ludovic al XIV-lea și Ludovic al XV-lea. Pictorii Boucher și Fragonard l-au imortalizat în picturile lor. Astăzi, însă, nu este prea răspândit.

Temperamentul

Este un câine vioi și vesel, devotat, afectuos, bănuitor față de străini.

Utilizarea rasei

Excelent câine însoțitor.

Standard:

  • Înălțime: mascul 28-30 cm; femelă 28-30 cm
  • Greutate: mascul 3-5 kg; femelă 3-5 kg
  • Culoarea părului: alb curat; uneori prezintă pete cafenii la urechi

Alte tipuri de bichon:

Bichonul Maltez, Bichon Bolognez, Bichon Havanez, Bichon mic tip leu.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM

Foto: pixabay.com