Bichonul Havanez

Trăsăturile rasei Bichon Havanez

Rase de câini - câinele Bichon Havanez
Câinele Bichon Havanez

Câine de talie mică, cu corpul potrivit de robust, capul proporționat, botul destul de sub subțire, nasul negru, obrajii plați, craniul plat, fruntea puțin ridicată: ochii destul de mari, de preferință negri, ușor migdalați, sunt foarte expresivi; urechile ascuțite atârnă pe lângă cap formând un fald ușor, puțin ridicat.

Trupul este mult mai lung decât înalt, pieptul adânc, spatele drept. Coada este ridicată, purtată în formă de crosă, garnisită cu păr lung, mătăsos. Picioarele sunt drepte și uscate, labele destul de alungite. Părul neted, potrivit de moale, se prezintă în smocuri care tind să se unească la extremități.

Originea rasei

Nu este prea răspândit. Asupra originii sale nu se știe prea mult. Se presupune că, cu mult timp în urmă, câțiva țărani au adus în Argentina câini de rasă boloneza care, încrucișați cu un mic Caniche, au dat naștere unui nou tip de bichon. Ajuns în Cuba acesta a luat numele de havanez. O altă ipoteză este că Bichonul Havanez ar proveni dintr-un maltez adus în Antile de spanioli. În anumite țări, Bichonul Havanez este numit „Câine de mătase din Havană”.

Temperamentul

Este un câine inteligent, vioi, grațios, atașat și credincios. Este cel mai popular câine din Havana.

Utilizarea

Excelent câine de apartament și însoțire.

Standard Bichon Havanez:

  • Înălțime: mascul 28-32 cm; femelă 28-32 cm
  • Greutate: mascul 4-6 kg; femelă 4-6 kg
  • Culoarea părului: crem deschis sau închis; gri sau alb cu pete din aceste culori; culoarea havanei; alb curat

Alte tipuri de bichon:

Bichonul cu păr creț, Bichon Bolognez, Bichon Maltez, Bichon mic tip leu.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM

Foto: pixabay.com