Luați în considerare vârsta papagalului atunci când vreți să îl adoptați

Pentru că majoritatea papagalilor trăiesc mulți ani, aveți oportunitatea de a alege dacă deveniți proprietarul unui pui sau a unei păsări mature. Trebuie să știți că există diferențe de comportament între papagalii tineri și cei maturi. Faptul că puii de papagal se atașează mai mult de familia lor adoptivă decât un exemplar matur nu este decât un mit. Papagalii sunt animale foarte adaptabile și apreciază orice persoană care oferă și afecțiune, pe lângă hrană și îngrijire.

Un papagal adult adus într-o casă poate ajunge să-și îndrăgească noii stăpâni. Pe de altă parte, o pasăre matură cu probleme de comportament poate să nu se simtă niciodată prea apropiată de îngrijitorii ei și chiar îi poate urî. Totuși, aceste situații de neacomodare țin mai mult de modul în care papagalul a fost îngrijit de foștii proprietari și mai puțin de vârsta păsării.

Puii de papagal

Papagalii tineri sunt foarte drăguți și sunt destul de convingători în încercarea de a-și găsi un cămin. Din păcate, comportamentul puilor nu seamănă deloc cu cel al păsărilor mature. Trebuie să aveți în considerare faptul că adorabilul pui va deveni adult. Va afișa comportamentul tipic speciei din care face parte.

Niciodată să nu cumpărați un pui de papagal care încă este dependent de hrănirea cu ajutorul seringii!! Mai ales dacă nu aveți experiență în a oferi mâncare unei păsări care nu se poate hrăni singură. Există întotdeauna pericolul să vă asfixiați puiul de papagal din greșeală, atunci când îl hrăniți cu seringa.

Papagalii maturi

Un papagal este considerat matur din momentul în care se poate reproduce. Pasărea a trecut de perioada juvenilă și are personalitatea deja formată. Țineți cont de câți ani pot trăi anumite specii de papagal. Dacă ați cumpărat o pasăre din rasa Marele Alexander în vârstă de 10 ani, vă mai puteți bucura de compania ei încă aproximativ 7 decenii, în cazul în care este îngrijită cum trebuie.

În sălbăticie, papagalii își părăsesc părinții după ce ajung la maturitate. În captivitate, mulți papagali hrăniți cu seringa se vor îndepărta de cei care le-au oferit mâncare. Vor prefera un alt membru al familiei. Deci comportamenul natural va face ca unele păsări mature să se atașeze mai mult de alte persoane decât cele care le-au crescut.

Papagalii bătrâni

Un papagal în vârstă se află în ultima treime a vieții. Nu există niciun motiv pentru care să nu adoptați un papagal cu vârstă înaintată. Într-adevăr, personalitatea păsării este în mare parte formată până când ajunge la bătrânețe. Totuși, dacă acceptați caracterul papagalului, s-ar putea să găsiți în pasăre un bun prieten, chiar dacă nu ați avut nimic de a face cu creșterea înaripatei.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain