
Perușul este un foarte bun companion dar, din păcate, subapreciat de cele mai multe ori. Aceste păsări sunt originare din Australia, iar numele lor se traduce prin „mâncăcios”. Sunt viu colorați, prietenoși și foarte ușor de domesticit, adaptându-se foarte bine traiului în captivitate.
Culorile perusilor și determinarea vârstei în funcție de culori
În mod normal, perușii au pieptul de culoare verde brotăcel, aripile sunt verde cu negru, iar pe cap au dungi negre. Există câteva variatiii de culoare de la perușul clasic: peruș albastru (cobalt), galben, violet și alb. Păsările tinere au dungi negre pe frunte și ochii în întregime negri. Pe măsură ce îmbătrânesc, dungile de pe frunte se retrag către spate, iar în jurul pupilelor se formează un „inel” alb.
Perusii pot fi dresați ușor
Perusii pot fi dresați relativ ușor, dar nu toți ajung să poată vorbi. Că să atingă această performanță, trebuie să aibă parte de foarte multă atenție și afecțiune, dar aceasta nu reprezintă o garanție a faptului că vor vorbi vreodată. În comparație cu alte păsări, perusii sunt considerați ca fiind liniștiți și tăcuți, dar depinde totuși de temperamentul fiecăruia (și al stăpânului și al papagalului-peruș).
Varietăți de peruș: Perușul American și Perusul Englez
Unii peruși au fost înmulțiți în grupuri selecționate astfel încât să se obțină o talie mai mică, dar o mai mare varietate de culori. Aceștia sunt cunoscuți sub numele de Peruși Americani și au aproximativ 18 centimetri lungime.
În alte cazuri, au fost selectați și înmulțiți astfel încât să aibă o frunte mai proeminentă, și talia ceva mai mare. Aceștia sunt cunoscuți sub numele de Peruși Englezi și sunt ceva mai mari decât Perusii Americani, având cam 25 de centimetri lungime.
Cele două tipuri de peruși aparțin aceleiași specii, dar constituie varietăți datorită metodelor diferite de selecție și înmulțire.