Smulgerea penelor proprii reprezintă un sindrom complex. Poate indica fie o problemă fizică sau psihologică a papagalului. Trebuie să vă urmăriți îndeaproape pasărea, să apelați la ajutor medical și apoi să găsiți metode creative pentru a rezolva problema. Mutilarea penajului poate fi de mai multe feluri, de la smulgerea câtorva pene de sub aripă și până la dezgolirea totală a pieptului păsării. Smulgerea penelor proprii poate indica o boală fatală sau poate însemna doar că papagalul se plictisește.
Mulți proprietari de papagali acceptă cu greu situația în care pasărea începe să-și smulgă penele. Mare parte din farmecul papagalilor este dat de penajul lor colorat. În momentul în care ați observat ca papagalul începe să-și smulgă penele duceți-l la un medic veterinar. Este foarte important ca stăpânul unui astfel de papagal să cunoască motivele pentru care pasărea își smulge penele. De multe ori acest comportament poate fi controlat, dacă nu chiar eliminat.
Smulgerea penelor proprii poate fi cauzată de o boală la ficat sau rinichi, diferite afecțiuni ale pielii, dereglări hormonale sau umiditate prea scăzută. Paraziții, ca și deficiențele în hrănire (lipsa de vitamine), contribuie la mutilarea propriului penaj. Pe de altă parte, unele situații în care papagalul își smulge singur penele pot avea cauze legate de comportament, fără existența unei probleme de sănătate. Pasărea poate fi plictisită, are un partener nedorit, poate fi frustrată sexual sau prezintă antipatie față de stăpân. Având în vedere că smulgerea penelor proprii poate avea multe cauze, este nevoie de observarea atentă a păsării de către stăpân.
Pentru început, pasărea trebuie consultată de un medic veterinar. Acesta din urmă va dori să înlăture suspiciunile de hipotiroidism, infecții sau orice altă boală care poate cauza smulgerea propriilor pene. Una dintre cele mai grave cauze ale smulgerii penelor proprii este o boală (Psittacine Beak and Feather Disease) care afectează păsările de până la trei ani. Această afecțiune provoacă creșterea anormală a penajului, este contagioasă și nu poate fi tratată.
Chiar dacă medicul veterinar nu găsește imediat vreo cauza a comportamentului păsării, încercați să identificați toate simptomele pe care le are papagalul și urmați sfaturile veterinarului pentru a elimina diferite cauze fizice. Trebuie să vă puneți câteva întrebări pentru a putea găsi motivele pentru care papagalul își smulge penele:
- Acest comportament apare doar în anumite perioade ale anului?
- Pasărea smulge penele, le ciupește sau se scarpină insistent?
- Ce hrană oferiți papagalului?
- Cum reacționează când îl vedeți că își smulge penele?
- Din ce zonă a corpului sunt penele smulse?
- Cineva din casa dumneavoastră fumează sau folosește spray cu substanțe chimice?
Indiferent dacă papagalul dumneavoastră își smulge penele din cauza unei probleme de sănătate sau de comportament, puteți face mai multe schimbări care pot ajuta pasărea să se simtă mai bine. Spălați papagalul în fiecare zi dacă problema persistă. Astfel, veți minimaliza pericolul reprezentat de bacterii și veți îndepărta posibili factori alergenici. Dacă papagalul suferă de anxietate de separare, curățatul de după baie îl va ține ocupat. Nu acordați atenție păsării în timp ce își smulge penele. Nu-l certați că are acest comportament pentru că probabil va aprecia atenția pe care o primește în acele momente și riscați să încurajați smulgerea penelor. Dacă papagalul se plictisește, oferiți-i jucării care să îl țină ocupat și schimbați-le odată la o săptămână (chiar dacă asta înseamnă că le veți oferi prin rotație pe aceleași).
Mihail Grigore
Foto: Public Domain