Azil pentru papagalii abandonați

La Eindhoven, în Olanda, Tonnie Van Meegen, un foarte bun cunoscător al păsărilor, cu deosebire a papagalilor exotici a înființat un azil pentru papagalii abandonați de stăpânii lor.

Ceea ce l-a determinat să gândească proiectul și apoi să-l pună în aplicare a fost faptul că, nu rareori, cumpărătorii unor papagali căutau, după un timp să se descotorosească de ei pe motiv că sunt gălăgioși. Ca să nu-i lase părăsiți în cine știe ce locuri unde ar fi murit de foame, frig sau din cauza prădătorilor, a fost înființat acest azil pentru papagali.

Proiectul lui Van Meegen s-a transformat în realitate în 1987 și s-a dovedit a fi util, ba chiar prosper, încă de la început. În prezent acest refugiu – pare-se singurul din Europa – găzduiește peste 2000 de papagali exotici. Parcul în care viețuiesc acum poate fi socotit o mini junglă : vegetația este bogată, arborii numeroși.

Aici își găsesc adăpostul multe păsări, unele cu probleme foarte grave, un exemplu concludent este acela al unui papagal care suferea de probleme psihice (animalele și păsările au și ele astfel de probleme nu numai oamenii), acest papagal trăise mult timp singur, stăpânii lui fiind prea ocupați pentru a-i acorda atenție, într-o colivie foarte mică, își smulsese din această cauză aproape toate penele.

Publicul poate vizita în voie adăpostul, înțelegând totodată că adaptarea la captivitate a unor păsări anumite nu este posibilă și că unui papagal exotic, odată cumpărat, trebuie să i se creeze condiții de viață adecvate, astfel încât stăpânii să nu ajungă să se plictisească de el pentru că în scurt timp să-l înstrăineze. Mesajul lansat prin crearea acestui azil a dat roade, chiar autoritățile locale s-au arătat interesate luând printre altele măsuri de interzicere, la vămi, a traficului de animale.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM