Interesant – Despre papagali

Până în prezent pe pământ se cunosc 328 de specii diferite de papagali, dacă punem la socoteală și câte subspecii are fiecare specie o să ajungem la un număr impresionant de tipuri de papagali.

Mărimile papagalilor variază de la mărimea papagalilor pitici din sudul oceanului Pacific, care măsoară doar 9 cm lungime până la papagali care măsoară aproape 40 cm lungime. Cea mai mare parte din lungime o reprezintă lungimea cozii.

Greutatea papagalilor variază de la câteva zeci de grame până la 3 – 4 kilograme.

Cea mai mare parte a papagalilor sunt verzi, sau culoarea predominantă a penajului este verde, în special cei din America de Sud. Alte culori predominate, mai ales printre papagalii care trăiesc în America sunt albastru și galben.

Papagalii de talie mică trăiesc între 10 și 15 ani, pe când papagalii de talie mare pot trăi până la 75 – 80 de ani. Aceste păsări ajung la maturitate între 1 an și 4, în funcție de mărimea taliei.

Cei mai mulți papagali sălbatici se întâlnesc în pădurile tropicale din America de Sud, Australia și Nouă Guinee, doar câțiva trăiesc în Africa și foarte puțini în Asia.

Papagalii sunt păsări care își fac cuibul în scorburile copacilor, în adânciturile stâncilor sau chiar în tuneluri de pământ, doar câteva specii își fac cuiburi din bețe pe crengile copacilor.

Papagalii pot mânca fructe, semințe, nectar și chiar polen nu cu ajutorul ciocului așa cum s-ar putea crede, ci cu ajutorul limbii lor foarte groase.

Papagalii sălbatici nu imită oamenii sau alte animale, doar papagalii de casă mimează sunetele pe care le aud.

Andreea P.
SeniorEditor
Animalutze.COM