Dacă reușiți să înțelegeți limbajul corpului unui papagal veți putea recunoaște situațiile în care pasărea este bolnavă sau dacă înaripata cere atenție sau mâncare. De asemenea, interpretarea corectă a mesajelor pe care papagalul dumneavoastră vi le transmite vă va feri de situațiile în care puteți fi mușcat. Majoritatea papagalilor sunt o carte deschisă în ceea ce privește limbajul corpului. Odată ce îi recunoașteți mesajele, nu va fi greu sa vă dați seama din comportamentul papagalului, dacă pasărea este fericită, somnoroasă sau înfricoșată doar privind-o.
– Papagalii cu penele aripilor tăiate stau de obicei agățați de marginea coliviei sau cocoțați pe un suport și bat foarte mult din aripi. Acest gest reprezintă un mod în care pasărea face exerciții fizice și poate indica nevoia de mai multă activitate sau de atenție din partea stăpânului.
– Papagalii cu creastă au un mod foarte interesant de a-și arăta starea de spirit. Când creasta este în mare parte lăsată pe spate, doar vârful fiind puțin ridicat, pasărea este relaxată. Atunci când vă jucați cu prietenul înaripat, acesta s-ar putea să își ridice creasta, încântat de joacă sau de un lucru nou și interesant. Un papagal foarte speriat va avea creasta lăsată total pe spate și se va ghemui.
– Uneori, papagalii își vor zbârli scurt penele pentru a elibera tensiune, cam în același fel în care oamenii se întind înainte de a începe o nouă activitate. De asemenea, păsările se vor scutura după sesiunile de curățare, pentru a scăpa de particulele de praf adunate pe aripi. Un papagal care lasă mizeria să se adune pe aripile sale este răcit sau suferă de o alta problema de sănătate.
– Un papagal care dorește atenție se va cățăra prin colivie în apropierea ușii sau se va așeza chiar în fața ei și își va legăna capul în față și în spate. Asta înseamna că vrea afară. În cazul în care continua să dea din cap și când se află afară, înseamnă că vrea să fie băgat în seamă sau dorește ceva ce aveți la dumneavoastră.
– Dacă pasărea dumneavoastră este obișnuită să fie scărpinată pe cap și gât, s-ar putea să-și aplece capul și să-și zbârlească penele pentru a vă indica locul perfect unde vrea sa fie scărpinată.
– Manifestările de agresivitate sunt destul de normale la păsările de companie, însă pot fi destul de neplăcute. Majoritatea manifestărilor de agresiune sunt semnalate prin poziții ale corpului. De obicei, o pasăre preferă să zboare și să evite o confruntare, în afara cazurilor în care își apără cuibul. Din păcate, papagalii de companie nu au unde sa zboare și orice manifestare de agresivitate trebuie abordată imediat de către stăpân. Un papagal agresiv poate fi ghemuit sau ridicat cât mai înalt și se va legăna lateral. Creasta va fi ținută ferm pe spate, pasărea va scoate un șuierat de avertizare, va scuipa, iar penele din spate vor fi ridicate. Papagalul își va ține ciocul deschis, gata să muște.
– Papagalii se întind din același motiv pentru care oamenii se întind: să elibereze tensiunea din încheieturi și, în principal, pentru că acest gest oferă o stare plăcută. De multe ori papagalii își vor întinde în același timp piciorul și aripa de pe aceeași parte.
– Plecăciunile sau țopăiala sunt tehnici de atragere a atenției folosite doar de papagalii dresați. Aceste manifestări pot deveni o problemă de comportament pentru păsările ținute doar în colivie. Și papagalii bolnavi se vor apleca sau vor sări ușor, așa că va trebui să vă urmăriți atent pasărea pentru a face diferența dintre o strategie de atragere a atenției și prezența unei probleme de sănătate.
– Unii papagali, mai ales papagalii gri africani (Jako), își scutură capul de parcă ar avea apă în urechi. Nu se știe exact de ce fac acest gest, dar dacă această manifestare persistă, poate indica o infecție a urechilor sau a nasului.
– Dacă aripile îi tremura și pasărea se uită direct la dumneavoastră, atunci e pe cale să se lanseze spre cel pe care îl privește. Aceasta este o postură tipică pentru „mă pregătesc să zbor!”. În cazul în care tot corpul papagalului tremură, acesta poate fi înspăimântat sau gata să se împerecheze.
– Când se dă în spate un pas sau doi și se așează pe vine, are coada ridicată și chiar scoate un mic sunet, papagalul se pregătește să-și facă nevoile. Dacă depistați poziția „pentru nevoi” înainte ca procesul să înceapă, puteți sa mutați pasărea într-un loc adecvat pentru a nu face mizerie.
– Papagalii gri africani și câteodată și alte specii de papagali vor „scărmăna” pe fundul coliviei sau pe covor. Papagalii Jako fac acest lucru în special pentru că săpatul face parte din comportamentul lor în sălbăticie. Dacă nu vă deranjează mizeria, puteți să îi oferiți o cutie cu nisip în care sa se joace.
– Un papagal ale cărui pupile se dilata și contractă rapid este foarte alert și poate mușca în orice moment. Unii papagali au această manifestare când sunt agitați sau își doresc neapărat un lucru care le place, ca o jucărie nouă sau mâncare.
– Papagalul își poate lăsa aripile să atârne inerte în timpul dansului de curtare, însă o pasăre apatică cu aripile lăsate libere poate fi bolnavă. Un papagal va da dintr-o singură aripă pentru a indica frustrare sau pentru a atrage atenția. Același lucru îl poate face și în timpul năpârlirii, când pasărea încearcă să alinieze penele noi sau să scape de cele vechi care sunt gata să cadă.
– Unii papagali se înroșesc, însă această manifestare nu are aceleași cauze ca în cazul oamenilor, ci are mai multă legătură cu ritualul de împerechere.
Mihail Grigore
Foto: Public Domain