Împerecherea papagalilor Agapornis

Papagalii-Agapornis
Papagalii Agapornis

Papagalii Agapornis sunt cunoscuți că papagali inseparabili, monogami-odată găsită o pereche, vor trăi împreună toată viață; în literatură de specialitate apar multe cazuri în care, în momentul diparitiei unuia dintre parteneri nici perechea sa nu a mai trăit mult timp.

Pentru că o pereche de papagali Agapornis să aibă pui sănătoși, trebuie luate o serie de măsuri speciale în ceea ce privește cuibul, mediul înconjurător, alimentația etc.

 

Cuibul

  • Măsuri recomandate: 18x18x30 cm
  • Deschizătura intrării trebuie să aibă aproximativ 5 cm

Este de preferat să se poată intra prin partea de sus a cuibului decât prin lateral, astfel puii nu au cum să cadă accidental din cuib. Pe fundul cuibarului puneți un grilaj, sau orice altă structură plană care să nu se deformeze, evitând astfel deformarea picioarelor puilor.

În comerț se găsesc diferite forme de cuiburi, în marea majoritate pentru peruși, construite din plastic, acestea nu sunt recomandate pentru papagalii Agapornis pentru că sunt prea mici. Înainte de a folosi cuibul, acesta trebuie dezinfectat și deparazitat, puii sunt foarte sensibili și se pot îmbolnăvi repede.

Lumina

În timpul reproducerii cuplul are nevoie de lumină aproximativ 14 ore pe zi, cum lumina naturală nu poate lumina cuibul o perioadă atât de lungă zilnic, este nevoie de un sistem de iluminat artificial. Lumină permanentă pe o lungă perioadă de timp declanșează procesul de clocire al ouălelor și permite apoi părinților să-și hrănească și îngrijească puii cum trebuie. Primele zile de viață ale puilor sunt o etapă definitorie atât pentru părinți cât și pentru pui.

Alimentația

Încă dinaintea nașterii puilor, alimentația părinților trebuie luată în considerare, întregul proces de clocire depinde și de cât de bine sunt hrăniți părinții. Un cuplu obosit și înfometat, privat de necesarul de proteine, va avea probleme în a duce la bun sfârșit procesul de clocire.

Apa este un alt produs ce trebuie luat în considerare, nu uitați să schimbați apa zilnic și de asemenea să curățați cuibul. Femelele își curăță de obicei singure cuibul dar nu strică să le dați o mână de ajutor. Ca «material» de pus în cuib alegeți bucățelele de hârtie, sunt ușor de curățat însă, în nici un caz, nu folosiți hârtie de ziar.

Controlul fiecarui ou

Femelă depune câte un ou la fiecare 2 zile; dacă doriți să aibă pui, nu este necesar să îi lăsați oul și apoi la fiecare două zile să o «deranjati». Adunați în jur de 4-7 ouă pe care le țineți într-un loc călduros și luminos, apoi, după ce cuibul este gata puneți ouăle și femela în cuib.

Înainte de a lua în mână un ou, spălați-vă bine pe mâini pentru a nu contamina ouăle.

Pentru a vedea dacă un ou este steril sau nu (adică dacă este un ou din care va ieși sau nu un pui) puteți să-l țineți în dreptul unui fascicul luminos; dacă textură oului este clară iar culoarea pare galbenă, este posibil ca oul să nu fie fecundat, așadar din oul respectiv nu iese pui; dacă textura este opacă și apar mici vinișoare de sânge, atunci oul este fecundat și probabilitatea ca din el să iasă un pui este mare.

Perioadă de incubație durează de la 21 la 23 de zile de la momentul în care femela a depus cel de-al treilea ou – țineți minte această dată și veți ști cu aproximație momentul în care familia se va lărgi. În cazul în care la acesata dată puii nu ies din ou, calculați data la care a depus ultimul ou și adunați media de 22 de zile de incubație plus încă 6 zile.

Astfel evitați să aruncați ouă în care puii trăiesc; nu este obligatoriu ca din toate ouăle să iasă câte un pui, unii nu se pot dezvolta suficient, poate fi și o problemă de umiditate sau de infestare a cuibului cu microbi.

Dacă doriți ca după ce puii ies din ou să formați încă un cuib nu este nici o problemă, dar după două cuiburi succesive dați-le celor doi papagali o perioadă lungă de relaxare-8-10 luni – poate nu vi se pare, dar pentru ei clocitul este un efort mare, atât fizic cât și psihic.

Vârstă propice pentru reproducere în cazul papagalilor Agapornis este de:

  • 10-12 luni pentru Agapornis Roseicollis
  • 15-18 luni pentru Agapornis Personata

Când doriți să cumpărați un cuplu de astfel de papagali, luați-l de la crescători specializați și aveți grijă ca cuplurile să nu fie frate și soră-puii pot avea mutații genetice din această cauză și pot ieși malformați sau cu o constituție fragilă.

Andreea P.
JuniorEditor
Animalutze.COM
Foto: Public Domain