Peruși

Determinarea sexului la peruși

perus-mascul-femela
Peruși

În general, determinarea sexului la peruși este o sarcină dificilă și, în general, se recomandă să apelați la ajutorul unui specialist, un crescător sau un medic veterinar. Metodele sunt variate, de la determinare tactilă la operație chirurgicală sau testare ADN.

Una dintre metodele mai ușor de aplicat pentru posesorii de peruși și care nu implică o tehnică invazivă, deci traumatizantă pentru pasăre, este determinarea sexului în funcție de colorit.

Determinarea sexului la perusul adult

Unul dintre indicatorii cei mai siguri este zona cărnoasă de deasupra ciocului (practic, „nasul”), care este colorată în albastru intens la masculul adult și în beige ciocolatiu la femelă. Culorile se „adâncesc” în perioadele de împerechere, devenind ceva mai închise, mai profunde.

Atenție! culoarea acestei zone cărnoase de deasupra ciocului poate să înșele proprietarii de peruși fără suficientă experiență, întrucât la femelele foarte tinere este colorată în albastru deschis, alburiu.

Determinarea sexului la peruși pui

Când sunt pui, nările (aflate în aceeași zonă cărnoasă de deasupra ciocului) sunt colorate în roz la mascul și albe la femelă.