Chiar dacă sunt niște animaluțe care încap în palmă, nu este ușor cu îngrijirea puilor de peruș. Aceștia au nevoie de o îngrijire mai specială; în primul rând, de multă atenție – trebuie să-i tratați ca și cum ar fi… copiii dumneavoastră.
Colivia perușilor trebuie să fie cât mai aproape de fereastră astfel încât puii să poată vedea prin ea, în zilele foarte caldurose acoperiți fereastră astfel încât căldura să nu afecteze puii dar, în același timp lăsați destulă lumină naturală șa intre în casă.
Ventilația este un alt aspect de care trebuie să țineți cont la îngrijirea puilor de peruș. Aceștia au nevoie de aer curat și proaspăt, dar nu de curent sau de frig; sunt foarte sensibili și se pot îmbolnăvi imediat. Vasele din care mănâncă trebuie să fie curate, eventual dezinfectate zilnic pentru a reduce riscul infestării cu diferite bacterii. Și mâinile dumneavoastră trebuie să fie spălate înainte de a hrănii perușii.
Cu toate că perușii-părinți au grijă de puii lor, crescătorii experimentați recomandă ca înainte cu o zi două ca procesul de clocire să se fi încheiat să luați ouăle și să le puneți într-un incubator, apoi, după nașterea puilor, să-i hrăniți personal. Perușii își hrănesc puii dar, în cele mai multe cazuri, nu atât de consistent precum ar trebui.
Până când puii învață să se “descurce” singuri, în cazul în care aveți mai mulți pui de peruș este indicat să-i creșteți separat, în acest fel fiecare pui poate fi observat mai bine și, în cazul în care unul este bolnav se evită răspândirea bolii. De asemenea, pentru că sunt crescuți separat, devin dependenți de oameni și își înving și teama de ei, devenind blânzi.
Până când puii se dezvoltă este mai bine să-i țineți într-un acvariu, prin gratiile cuștii pot cădea, își pot rupe piciorușele sau se pot înțepeni între ele.
Ochii perușilor se deschid abia la 3 săptămâni după naștere, atunci este momentul în care trebuie să-i puneți într-un loc luminat și cu o vedere cât mai largă pentru a se obișnui cu lumea din jurul lor.
Perușii sunt păsări vioaie și curioase și de aceea au nevoie de atenție cât mai multă, nu uitați să vorbiți cu ei sau să lăsați “o sursă de zgomot” deschisă când nu sunteți acasă (radio, TV). De asemenea, în cușca lor ar trebui să existe jucării pentru ei, acestea trebuie să fie cât mai colorate și variate posibil.
Chiar dacă sunt niște animaluțe care încap în palmă, nu este ușor cu îngrijirea puilor de peruș, dar nici greu. Oricât de ușor sau de greu este, satisfacțiile nu se pot măsura în cuvinte.
Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM