Schnauzerul uriaș – echilibrul perfect

Schnauzerul uriaș – origini

Rase de câini - câinele Schnauzer Uriaș
Câinele Schnauzer Uriaș

Cel mai mare dintre cele trei feluri de Schnauzeri, Schnauzerul uriaș, denumit în țara sa de origine Riesenschnauzer, provine din sudul Bavariei. 

Ceea ce face ca acest câine remarcabil este botul, alături de mustățile mari, ceea ce explică denumirea acestei rase – Schnauzer înseamnă în limba germană bot.

Se presupune că această rasă ar fi rezultat din încrucișarea dogului german cu câini de turmă. În Germania e folosit pe post de câine polițienesc, iar în America e folosit pentru salvare și pentru detectarea substanțelor ilegale.

Schnauzerul uriaș – caracteristici

Este pur și simplu o versiune mai mare a Schnauzerului mijlociu. Robust, cu un corp bine clădit, musculatură dezvoltată, osatură puternică, aproape pătrată, are un caracter jucăuș ce combină inteligența, atenția, curajul și devotamentul total pentru familie. De asemenea este ușor de dresat și are un temperament stabil.

  • Capul: prelungit și puternic, cu o lungime cât o jumătate din spate; fruntea este aplatizată, cu sprâncene proeminente; botul este rectangular; buzele sunt negre, se închid entanș, fără să se suprapună; câinele are mușcătura în foarfecă; urechile în formă de V nu se cupează și se lasă purtate în sus; ochii sunt maronii, cu o privire pătrunzătoare.
  • Corpul: puternic și plin de agilitate; un câine proporțional – lungimea de la greabăn până la vârful labei este aceeași cu cea de la greabăn până la crupă; blana acestui câine este deosebit de sârmoasă, de culoare neagră sau negru cu alb (sare cu piper). Dimensiunea este 65-70 cm la masculi și 60-65 cm la femele. De menționat este că animalele de mărime prea mică sunt lipsite de foța clasică a acestei rase, iar exemplarele de o dimensiune exagerată pot fi lipsite de agilitate.

Temperamentul

Dacă nu este dresat corespunzător, Schnauzerul poate tinde să fie agresiv, de aceea este foarte important să fie socializat cu alți oameni sau alți câini. De remarcat mai este și faptul că puiul poate să moșteneștenească temperamentul părinților – această informație poate să stea la baza deciziei de a adopta un pui potrivit fie vieții de familie, fie un pui mai potrivit pentru pază. Însă odată ce a fost luat în sânul familie, acest câine va fi deosebit de credincios stăpânului.