Hrănirea perușilor

În habitatul lor natural, perușii se hrănesc cu semințe și verdețuri. În captivitate, hrana perușilor este alcătuită în principal din mei și ca supliment nutritiv, dintr-o varietate de legume proaspete.

Proteinele

Perușii au nevoie de un aport semnificativ de proteină în hrana zilnică-cca. 12-15%. Meiul acoperă în mare parte acest necesar, întrucât conține 11.1% proteină, dar, întrucât conținutul proteic al meiului se află la limita inferioară a necesarului de proteină, este recomandat ca în dieta perușului să se adauge și alte alimente care să completeze aportul de proteină în organism. În acest scop se poate folosi lintea (21.5% proteină), în amestec cu meiul, în proporție de 1/3 din porția zilnică. Lintea este, de asemenea, mai bogată în săruri minerale (5.6%).

Grăsimi și carbohidrați

În timpul iernii, când perușii consumă mai multă energie (și mai multă mâncare), este necesar ca dieta lor să fie mai bogată în grăsimi și carbohidrați. Meiul conține 59.8% carbohidrați și 3.7% grăsimi-datorită conținutului ridicat de carbohidrați este recomandabil în timpul iernii, așa cum lintea, care conține 34.2% grăsimi este recomandată și ea, tot iarna, în amestec cu meiul.

Alte alimente

Alte alimente care pot constitui un adaos la meniul zilnic al perușului sunt semințele de iarbă și de trifoi și, dacă perușul nu refuză, iarbă proaspătă. De asemenea, morcovii, spanacul, andivele, varza de bruxelles și varza creață sunt recomandate ca suplimente nutritive; morcovii se tăie rondele subțiri iar legumele cu frunze se atârnă în cușcă. Este posibil ca perusul să refuze inițial vegetalele proaspete, dar, dacă sunt adăugate în cantități mici în rația zilnică, se vor obișnui cu ele și le vor consuma cu plăcere. Atenție la prospețimea legumelor, legumele veștede pot fi chiar dăunătoare sănătății perusului.

Necesarul de apă

Deși perușii nu beau multă apă, este absolut necesar ca aceasta să se găsească la dispoziția lor, proaspătă, în fiecare zi. În apă se pot adăuga vitamine, la recomandarea medicului veterinar.

Nisipul care ajută digestia

În general păsările înghit nisip (unele chiar pietriș) pentru a facilita măcinarea semințelor în stomac-în cazul perușilor, nisipul ajută digestia și este recomandat să le fie la îndemână-cea mai simplă metodă este presărarea unui strat de nisip special (pe care îl achiziționați în acest scop de la pet-shop, este sterilizat și „îmbogățit” cu iod, calciu și magneziu-iar dacă folosiți nisip obișnuit riscați ca perusul să se îmbolnăvească) în bolul în care puneți semințele. În loc de nisip puteți folosi coji de ou pisate fin, care reprezintă și o sursă de calciu. Unii crescători recomandă chiar nisipul provenit din măcinarea scoicilor, care poate fi luat de pe litoral și se poate utiliza bine fiert, pentru a elimina microorganismele.