A sosit vremea rece – protecția împotriva răcelilor

Toamna aduce cu ea vremea rece și este sezonul năpârlirilor masive, dar și al răcelii, datorată în mare parte frigului și schimbărilor bruște de temperatură, dar și faptului că animalele trebuie să se pregătească pentru iarnă, schimbându-și blana.

În general, animalele obișnuite în curte, care stau afară tot timpul anului, nu au probleme majore la schimbările de temperatură firești pentru această perioadă. Problemele apar însă la animalele ținute în casă, a căror plimbare zilnică obligatorie înseamnă și trecerea bruscă de la temperatura de interior la cea de exterior și invers. Astfel, câinii de apartament pot răci foarte ușor în această perioadă.

Câinii cu păr lung sunt mai protejați împotriva frigului, în cazul lor nu sunt necesare precauții suplimentare; cu toate acestea, o idee pe care o recomandăm celor mai grijulii dintre dumneavoastră este deschiderea ferestrelor înainte de plimbările zilnice – ceea ce oricum faceți pentru a aerisi încăperile-și să lăsați aerul răcoros de afară să pătrundă în casă pentru câteva minute. Abia apoi să scoateți câinele la plimbare. Pe lângă faptul că împrospătați aerul, temperatura casei se va schimba și ea cu două-trei grade, ceea ce va face ca trecerea la temperatura exterioară să fie graduală și, prin urmare, mai puțin periculoasă pentru sănătatea câinelui, micșorând riscurile unei răceli.

Pentru câinii cu păr scurt se recomandă același procedeu sau, în cazul în care doriți, îi puteți confecționa o „hăinuță” dintr-un tricou mai vechi sau chiar un pulover pentru copii, sau îi puteți achiziționa una de la un magazin cu accesorii pentru animale. Astfel îmbrăcat, câinele va suporta mai ușor variațiile de temperatură și nu-i va fi frig. Precauții speciale necesită câinii din rase de talie mică, sensibili (Chihuahua, Papillon, chiar și Pekinez), pe care este absolut indicat să-i îmbrăcați înainte de a-i scoate la plimbare.

La întoarcerea din plimbare, mai ales dacă a fost chiar foarte răcoare, îi puteți da câinelui dumneavoastră un castronel cu lapte cald, care îl va încălzi de minune după frigul de afară.