Comanda „Salut” pentru păsările de companie

Ședințele prin care învățați pasărea de care aveți grijă să salute sunt o oportunitate foarte bună să creați o legătură strânsă între dumneavoastră și prietenul înaripat. De asemenea, ședințele de „dresaj” vor oferi animalului stimulare mentală suplimentară. Comanda de salut este mult mai ușor de predat pentru persoanele care deja și-au învățat păsările să respecte comanda „Vino”.

Prima etapă este alegerea unui loc adecvat unde să se desfășoare lecțiile. Este foarte important ca ședințele de „dresaj” să se desfășoare într-o cameră cu care pasărea nu este foarte familiarizată, departe de propria colivie. În cameră trebuie să fie liniște și cât mai puține lucruri care ar putea să distragă atenția înaripatei.

Cumpărați sau confecționați un loc în care pasărea să se stea liniștită, ca o prăjină sau stinghie în forma literei „T”. Pasărea trebuie să stea cât mai confortabil pentru a se putea concentra doar pe indicațiile primite de la dumneavoastră. De asemenea, trebuie să aveți la dispoziție multe recompense, pentru că pasărea să fie răsplătită după ce efectuează cu succes o comandă. Folosiți doar bucăți mici și moi de mâncare, precum fructe sau legume. Nu vreți ca pasărea să se sature repede și să nu mai aprecieze recompensele sau să stea prea mult până reușește să le consume.

Țineți minte că ședințele de „dresaj” trebuie să fie scurte și distractive. Antrenamentul trebuie să fie o experiență pozitivă și distractivă pentru pasărea dumneavoastră. Niciodată nu trebuie perceput că muncă! Lecțiile trebuie să fie de scurtă durată și să aibă aspectul unui joc pentru că pasărea să nu-și piardă interesul. Întotdeauna terminați ședințele pe o notă pozitivă și, astfel, pasărea va aștepta bucuroasă următoarele lecții.

Pașii de urmat:

Începeți prin a așeza pasărea pe locul unde va sta în timpul lecției. Acesta trebuie să fie în fața dumneavoastră. Petreceți câteva minute în care să mângâiați pasărea și să îi vorbiți cu voce calmă. Odată ce pasărea pare că se simte confortabil în spațiul de antrenament, puteți începe să o învățați acest truc.

  • Pasul 1: Spuneți comanda „Salut”. Stați în fața păsării și spuneți „salut” cu o voce liniștită. Cel mai bine este să încercați să spuneți cuvântul ca în timpul unei conversații normale.
  • Pasul 2: Întindeți un deget către pasăre. În acest moment cunoașterea comenzii „Vino” va fi de mare ajutor. Dacă pasărea deja știe să vina către dumneavoastră, va recunoaște gestul și își va ridica un picior pentru a se aseja pe degetul întins. Când înaripata își ridica piciorul, nu lăsați-o să se așeze pe deget și retrageți-l ușor.
  • Pasul 3: Apreciați pasărea. Dacă prietenul înaripat și-a ridicat piciorul în aer, atunci esențialul comenzii este efectuat. Oferiți o recompensă păsării și lăudați-o vizibil.
  • Pasul 4: Repetă, repetă, repetă! Efectuați primii trei pași în continuare pentru aproximativ 15 minute sau până când pasărea își va pierde interesul. Dacă perseverați cu ședințele de învățare, în cele din urmă pasărea își va ridica piciorul în momentul în care va auzi comanda „Salut”. Ședințele zilnice vor rezulta într-unul dintre cele mai drăguțe și simple trucuri pe care păsările le pot învăța.

Majoritatea papagalilor vor învață să salute după numai câteva ședințe, însă unele păsări se descurcă mai greu. Nu renunțați dacă prietenul dumneavoastră înaripat nu reușește să efectueze comanda destul de repede.

Mihail Grigore