Corectarea comportamentului inadecvat al păsărilor de companie

corectarea-comportamentuluiDacă nu le tratăm cu trebuie, păsările de companie pot deveni destul de distrugătoare sau chiar ne pot răni. Instinctele și caracterul inerent vieții în sălbăticie pot face păsările să se comporte inadecvat în ceea ce-l privește pe stăpân. Abordarea acestor probleme de comportament ale păsării poate fi destul de solicitantă pentru proprietar, având în vedere că prietenul înaripat este un animal foarte sociabil și sensibil din punct de vedere emoțional.

Reguli ale disciplinei „aviare”

Chiar dacă uneori pasărea dumneavoastră se va comporta într-un mod care vă deranjează sau chiar vă enervează la culme, este important să vă amintiți de aceste reguli când reacționați la acțiunile inadecvate ale prietenului înaripat:

  • Niciodată nu loviți o pasăre. Păsările sunt animale extrem de fragile și chiar și cea mai mică bruscare poate provoca o rană severă sau chiar moartea. Abuzarea fizică a păsării poate duce și la probleme psihologice ireversibile și poate încuraja agresivitatea și răutatea.
  • Nu fiți supărat mult timp. Păsările sunt foarte inteligente dar și foarte sensibile. Când vă exprimați dezaprobarea cu privire la comportamentul păsării, faceți o mustrare scurtă și calmă. Prelungirea atenției negative poate provoca stres emoțional pentru animalul dumneavoastră de companie.
  • Nu compromiteți sănătatea păsării. „Pedepsirea” prietenului înaripat prin refuzul de a-i oferi mâncare sau curăța colivia nu este deloc o metodă bună prin care să abordați o problemă de comportament. Asemenea acțiuni nu numai că sunt pline de cruzime dar pot cauza probleme atât fizice cât și emoționale pentru pasăre.

Pentru a face pasărea să înțeleagă că a făcut un lucru greșit este necesar să cunoașteți modul corect în care să reacționați. În timp ce răspunsul unei persoane la comportamentul inadecvat al alteia poate fi destul de gălăgios și expresiv, o pasăre poate interpreta această reacție și limbajul corpului arătat de stăpân ca fiind semne ale unor emoții pozitive. Asta înseamnă că pasărea poate crede că dumneavoastră chiar apreciați acest comportament. În concluzie, ca să faceți față unei probleme de comportament a păsării dumneavoastră, trebuie să vă „antrenați” singur în aceeași măsură în care „antrenați” animalul de companie.

Fă-o să înțeleagă că a greșit

Cu răbdare și consecvență, s-ar putea să nu treacă foarte mult până când pasărea dumneavoastră va înțelege ce doriți de la ea. Pentru a răspunde în mod corect la comportamentul inadecvat al prietenului înaripat, următoarele indicații vă pot fi de mare ajutor:

  • Învățați pasărea comanda „Vino”. Când prietenul înaripat a făcut vreo prostie, chemați-l pe degetul dumneavoastră și aduceți-l la nivelul ochilor.
  • Fiți foarte expresiv. Nu vă temeți să vă încruntați la pasăre. Înaripatele sunt capabile să înțeleagă expresii faciale. Folosiți o voce liniștită când spuneți păsării că a făcut ceva greșit. Fiți cât mai scurt și la obiect. Veți fi uimit de cât de eficiente vor fi aceste discuții „față în față”.
  • Așezați pasărea înapoi pe locul în care stă de obicei. După ce v-ați făcut cunoscută nemulțumirea, lăsați pasărea să se mute de pe degetul dumneavoastră. Lăsați-o să reflecte singură la ce s-a întâmplat pentru câteva minute. Întoarceți-vă cu o atitudine veselă și începeți să vă jucați cu pasărea. Această își va da seamă că nu mai sunteți supărat pe ea și că apreciați faptul că este cuminte.

Perseverența este cheia

Fiecare pasăre are propria personalitate și unele vor învăța mai repede decât altele. Nu trebuie să vă descurajați în cazul în care comportamentul animalului dumneavoastră de companie nu se schimbă peste noapte. Câtă vreme sunteți perseverent în ceea ce privește metodele de antrenament, pasărea probabil că va înțelege mai repede ce doriți de la ea. Țineți minte că un comportament corectat se obține printr-o atitudine pozitivă. Dacă observați că pasărea se comportă tot mai bine, nu ratați șansa de a o lăuda vizibil. Cu puțin efort, răbdare și dragoste, pasărea dumneavoastră se va comporta exemplar în cel mai scurt timp.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain