Comanda „Vino” pentru păsările de companie

comanda-vino„Vino” este comanda de bază și cea mai importantă pentru păsările crescute ca animal de companie. Nu numai că veți folosi această comandă în interacțiunile de fiecare zi cu pasărea, dar este esențial ca animalul să știe să respecte comanda atunci când sunteți vizitat de un medic veterinar. Pentru a vă bucura de atenția totală din partea păsării în timpul ședințelor de „dresaj”, este foarte important să alegeți o locație adecvată.

Păsările sunt animale foarte sensibile la ce se întâmplă în jurul lor și starea emoțională a înaripatelor depinde deseori de modul în care percep mediul în care sunt. Pentru a vă asigura că pasărea se simte confortabil, încercați să vă folosiți de o cameră bine luminată și deschisă la culoare. Respectiva locație trebuie să fie departe de colivia păsării și de orice altă sursă care ar putea distrage atenția înaripatei. Când ați ales un loc pentru a începe să va învățați pasărea diferite comenzi, asigurați-vă că toate ușile și ferestrele sunt închise. Acest lucru vă va ajuta să mențineți trează atenția păsării și să protejați animalul în cazul în care se plictisește și vrea să zboare în altă parte.

Dacă tocmai ați achiziționat o pasăre, primele ședințe de „dresaj” pot fi destul de înfricoșătoare pentru ea. Alegerea unui loc în care pasărea să se simtă confortabil nu numai că va ușura procesul de comunicare dintre stăpân și animalul de companie dar va ajuta și la relația pe termen lung dintre om și prietenul sau înaripat. Ca în majoritatea cazurilor de dresaj, păsările învață cel mai bine atunci când se simt confortabil și se distrează.

Majoritatea păsărilor sunt destul de „vorbărețe”, însă deseori vocea stăpânului le poate calma. Înainte de a începe o ședință de „dresaj” cu pasărea, vorbiți-i și jucați-vă cu înaripata pentru ca aceasta să înțeleagă că participă la o activitate interesantă și distractivă.

Recompensele sunt folosite de obicei la sfârșitul unei comenzi însă nu strică să oferiți câteva gustări mici și la începutul „antrenamentului”, pentru a porni lecția într-o atmosferă plăcută. Folosirea metodelor de „păcălire” cu recompense a animalelor în timpul sesiunilor de dresaj este foarte eficientă, mai ales în cazul animalelor temătoare sau care ezită să coopereze. Țineți minte că atmosfera distractivă pentru pasăre este foarte importantă în maximizarea efectelor „dresajului.”

Odată ce ați găsit cel mai bun loc pentru ședințele de antrenament și pasărea se simte în largul ei, puteți începe să o învățați comanda „Vino”. Nu uitați să zâmbiți și să păstrați un ton pozitiv în timpul lecțiilor.

Urmăriți acești pași pentru a vă asigura că pasărea va învăța mai ușor:

Pasul 1. Întindeți ușor mâna spre pasăre. Unele păsări se pot teme de mișcări bruște sau nu sunt obișnuite să fie mânuite. Asigurați-vă că la început vă mișcați foarte încet și calm pentru a evita situația în care pasărea se sperie.

Pasul 2. Apăsați ușor cu degetul arătător pe abdomenul păsării. Dacă aveți o pasăre mare, folosiți antebrațul. Multe păsări vor înainta dacă simt presiune pe burtă.

Pasul 3. Folosind o voce calmă și plăcută, spuneți „Vino”. Cu antrenament regulat, pasărea va recunoaște comanda și va veni singură pe degetul sau mână dumneavoastră.

Deși toate păsările sunt diferite și învață mai repede sau mai încet, această comandă simplă dar importantă este în general stăpânită de majoritatea înaripatelor după numai câteva ședințe de antrenament. S-ar putea să fiți surprinși de capacitatea excepțională a păsării de a învăța lucruri noi. Păsările, ca și alte animale de companie, trebuie să fie recompensate când efectuează cu succes o comandă. Înaripatele care primesc multă încurajare din partea stăpânului devin niște învățăcei foarte receptivi.

Încercați să stabiliți un moment din timpul zilei în care să se desfășoare lecțiile alături de pasărea dumneavoastră. Dacă reușiți să încorporați ședințele de „dresaj” în rutina zilnică a păsării, aceasta va aștepta cu nerăbdare ora de antrenament. De asemenea, programul stabilit va ajuta pasărea să retină mai bine informația pe care a primit-o în timpul lecției.