Lundehund – rasa de câini cea mai rară din lume

Lundehund este o rasă de câini originară din Norvegia. Acestă rasă de patrupede este una dintre cele mai rare din lume. Unicitatea câinelui din rasa Lundehund este dată de cele șase degete de la fiecare picior și de flexibilitatea ieșită din comun a încheieturilor. Unii specialiști consideră că această rasă are caracteristicile câinilor primitivi. Dantura exemplarelor din rasa Lundehund este asemănătoare cu a Câinelui Varanger, care a trăit în Rusia acum 5.000 de ani.

Istorie

Câinii Lundehund erau folosiți în trecut la vânătoarea de păsări marine cu cioc mic („Lunde”– în limba norvegiană). Astfel, numele rasei provine de la principala activitate a acestor câini. În secolul al XVII-lea aceste patrupede erau folosite de vânătorii de pe coastele Norvegiei. Flexibilitatea acestui câine îl făcea ideal pentru vânătoare păsărilor pe stâncile inaccesibile unde acestea trăiau. Rasa a rămas neschimbată sute de ani însă, la începutul secolului trecut, exemplare de Lundehund se mai găseau decât într-un oraș izolat din arhipelagul Lofoten.

Acești câini aproape au fost exterminați în Al Doilea Război Mondial. La sfârșitul conflagrației mondiale doar șase Lundehund mai erau în viață. Crescători dedicați au făcut tot posibilul pentru păstrarea rasei, iar astăzi se găsesc aproximativ 1.500 de câini Lundehund în toată lumea. În anul 2007, Kennel Club-ul American a inclus rasa Lundehund în Miscellaneous Class, permițând stăpânilor să participe cu aceste animale în cadrul diverselor competiții de profil.

Aspect

Câinii Lundehund sunt de dimensiuni mici, de tipul Spitz. Acești câini au o blană lungă, deasă și, de obicei albă. Urechile sunt triunghiulare, ascuțite, medii ca mărime și ridicate. Ochii sunt ovali, potriviți ca mărime și de culoare închisă. Botul este drept iar nasul este negru. Coada este stufoasă și întoarsă pe spatele animalului. Una dintre caracteristice unice ale câinilor Lundehund este flexibilitatea extraordinară de care dau dovadă. Această însușire îi ajută foarte mult să pătrundă în locuri strâmte.

Lundehund își poate întoarce capul pe spate până își atinge propria coloană vertebrală. Picioarele din față pot fi întoarse la un unghi de 90 de grade față de corp, ca în cazul mâinilor la oameni. Pentru a se putea proteja de vremea capricioasă din Nordul Europei, acești câini își pot închide total urechile prin plierea lor atât în față cât și pe spate. Lundehund sunt câini polidactici, adică au câte șase degete la fiecare picior, față de cinci degete, câte au celelate rase. Degetele în plus, deși nu ating pământul, îl ajutau foarte mult pe câine să nu alunece de pe stâncile umede atunci când fugea după vânat.

Temperament

Lundehund este un câine vioi, inteligent, independent și destul de viclean. Poate avea uneori un caracter dominant și nu este recomandat persoanelor fără experiență în creșterea câinilor. Acest patruped latră destul de puțin. Este devotat familiei dar suspicios cu străinii. Lundehund se înțelege bine cu alți câini. În privința altor animale de casă, Lundehund trebuie socializat cu acestea de foarte devreme pentru că instinctele lui de vânător sunt destul de puternice.

Sănătate

Crescătorii încearcă să evite cosangvinizarea pe măsură ce numărul de exemplare este din ce în ce mai mare. Din păcate, o femelă poate naște maximum patru pui iar acest lucru contribuie la riscul de cosangvinizare. Câinii Lundehund sunt predispuși la gastroenteropatie, o boală a aparatului digestiv care provoacă dezvoltarea exagerată a bacteriilor digestive și pierderea abilității de a absorbi nutrimente din mâncare.

În cele mai grave cazuri, câinii pot muri de foame pentru că nu pot asimila nutrimente și proteine deși sunt hrăniți regulat. Toți câinii din această rasă au gena ce produce această boală însă nu toate exemplarele sunt afectate. Boala nu poate fi vindecată dar poate fi ținută sub control printr-o dietă specială.

Caracteristici

Având în vedere țara de origine, Lundehund este un câine care se simte cel mai bine în aer liber și care este rezistent la intemperii. Blana câinelui are nevoie de periaj mai ales în perioada de năpârlire. Metodele de vânătoare s-au schimbat iar Lundehund este folosit astăzi mai mult pentru pază și companie. Acest câine poate atinge 38 de centrimetri înălțime și poate cântări până la șapte kilograme.

Mihail Grigore
Foto: Karen Elise Dahlmo / GFDL, cc-by-sa-2.5