Comanda „Culcat”

Înainte de a începe, vă reamintim că metodele de dresaj pe care vi le prezentăm în acest site apelează la răbdarea stăpânului și la înțelegerea faptului că, deși există și alte metode care și-au dovedit eficiența, le preferăm pe acelea care determină câinele să execute comenzile cu plăcere și din respect față de stăpân, nicidecum de frică.

Ca și comanda “șezi”, comanda “culcat” implică două etape. Prima etapă, de patru săptămâni, este aceea în care câinele înțelege ce vrem de la el și învață să execute comanda. A doua etapă este aceea în care câinele învață să se mențină în poziție până la “anularea” comenzii de către stăpân. Pentru a putea spune că și-a însușit corect comanda, câinele trebuie să o execute și apoi să o mențină, indiferent de stimulii exteriori care în mod normal i-ar distrage atenția.

Pentru a vă învață câinele comanda “culcat”, este necesar ca el să cunoască și să execute corect comanda “șezi”. De asemenea, aveți nevoie de “recompense” care constituie hrana obișnuită a câinelui, bucățele de carne sau biscuiți. Începeți ședințele de dresaj cu puțin timp înainte de ora mesei, când câinele este mai receptiv și mențineți-le scurte (10-15 minute), pentru ca “recompensele” primite să nu-i afecteze pofta de mâncare.

Prima săptămână

Țineți “recompensa” în mâna dreaptă. Comandați “șezi”; în momentul în care câinele se așează, recompensați-l. Eliberați-l din poziție dacă este cazul (dacă ați trecut de etapa a două a însușirii comenzii “șezi”, în care câinele își menține poziția).

Comandați din nou “șezi”. În momentul în care câinele execută comandă, plasați mână în care aveți recompensa în față câinelui, la un nivel mai coborât decât cel al capului acestuia, spunând, în același timp, pe un ton ferm, “culcat”. Veți coborî mâna cu recompensa până aproape de sol – veți observa cum câinele dumneavoastră, rămânând așezat, își vă coborî capul și apoi toată partea anterioară a corpului, către mână dumneavoastră, ajungând în poziția dorită. Când se întâmplă acest lucru, oferiți-i recompensa, lăudați-l și mângâiați-l.

Repetați exercițiul până când câinele ia poziția corectă de îndată ce mână dumneavoastră începe să coboare.

A doua săptămână

Repetați exercițiul, folosindu-vă de mâna ca “ghidaj”, alternând oferirea recompensei cu laude și mângâieri. Repetați comanda “șezi” ca atare, în cadrul aceleiași ședințe, pentru a evita cazul în care câinele va anticipa comanda “culcat” și o va executa când îi adresați comanda “șezi”.

A treia săptămână

Reduceți din ce în ce mai mult oferirea recompensei, dar nu o eliminați complet; câinele are nevoie de “motivatie”, pentru ca reflexul format să se mențină – motivul pentru care câinele a executat inițial comanda a fost urmărirea recompensei în vederea obținerii acesteia. Gestul pe care îl faceți coborând mâna la nivelul solului este asociat de câine cu această motivație.

Repetați comanda “culcat” separat de comandă “șezi”, folosindu-vă de cea din urmă pentru a obține poziția intermediară numai dacă este cazul.

A patra săptămână

Repetați exercițiul alternând comanda emisă verbal cu comanda însoțită de gestul mâinii. Câinele trebuie să execute comanda și ca urmare a auzirii acesteia, dar și ca urmare a gestului mâinii. Astfel veți putea da comanda în ocazii în care ori câinele nu vă poate vedea, dar vă aude, ori în situații în care câinele vă vede, dar nu vă poate auzi.