Jocuri serioase – pentru ca dresajul să fie distractiv!

Este și distractiv și „sportiv” să ne jucăm cu câinele zilnic. O partidă de joacă în aer liber ne face bine și nouă, și lui. Deși unele jocuri sunt pur și simplu distractive, o idee bună este să îmbinăm utilul cu plăcutul și să ne jucăm cu câinele în așa fel încât el să și deprindă câteva obiceiuri sănătoase.

APORT!

Unul dintre jocurile preferate ale câinilor este acela în care trebuie să aducă înapoi un obiect aruncat de stăpân. De foarte multe ori câinele într-adevăr aleargă și recuperează obiectul respectiv (fie el minge, băț sau o jucărie), dar „uită” să-l aducă înapoi stăpânului, care este nevoit ori să aștepte până când câinele se plictisește și lasă „prada”, ori să recurgă la alte metode de a recupera obiectul respectiv, pentru a putea reîncepe joaca.

Idealul este ca prietenul nostru canin să aducă obiectul recuperat stăpânului.

Cum facem acest lucru? Întâi și întâi aruncăm obiectul la distanță mică. Câinele se va duce instinctiv să-l ridice, mai ales dacă obiectul ales este o jucărie cu care este obișnuit. Chemăm câinele folosind comanda „aport!”, ținând în mână, la vedere, o gustare (un biscuite, de exemplu)-în general câinele va veni fără a lăsa să-i cadă jucăria recuperată, pe care o vom lua din gura câinelui „în schimbul” gustării; câinele va accepta cu plăcere și firesc schimbul, întrucât va fi tentat să deschidă gura pentru a apuca gustarea, dând, în același timp, drumul „prăzii”. Când a deschis gură și jucăria a ajuns în mână stăpânului, câinele merită laude și mângâieri, pe lângă gustarea pe care o savurează.

În timp, mărim distanță la care aruncăm obiectul respectiv și începem să eliminăm gustarea, păstrând însă laudele, din belșug. Câinele va fi atât de amuzat de joc, mai ales dacă aruncați obiectul imediat după ce l-a adus, încât gustarea nu va mă fi deloc necesară.

Nu faceți greșeala de a alerga după câine în încercarea de a recupera obiectul aruncat – câinele va învăța un joc nou, pe care nu va fi distractiv decât pentru el, și care se numește: „Prinde-mă și ia-mi jucăria dacă poți„.

V-AȚI ASCUNSELEA

Un joc foarte util, mai ales dacă aveți un câine cu temperament dominant, care preferă să ignore chemările dumneavoastră sau să vină numai „când are chef”. Cum funcționează?

Începeți să exersați în casă sau în curte; atunci când câinele se află în altă încăpere sau într-un loc în care nu vă poate vedea, chemați-l și bucurați-vă, lăudându-l și mângâindu-l, când vine. În timp, faceți sarcină mai dificilă, ascunzându-vă în spatele canapelei, a ușilor iar afară, după copaci și zidurile clădirilor. Când nu vă găsește, mai chemați-l o dată – se va ghida după auz iar unii câini se ghidează chiar după miros, căutându-vă urmă.

Acest joc își dovedește utilitatea atunci când se întâmplă invers – adică dumneavoastră, în timpul unei plimbări, nu mai vedeți câinele! Crezând că este „rost de joacă”, va răspunde negreșit chemării și vă va căuta.