Comanda „Șezi!” – cum poate fi ea însușită eficient de către câine

Una dintre cele mai importante comenzi de obediență, esențială în educația oricărui câine, indiferent de talie și scopul pentru care l-am adoptat, este comanda „Șezi!”. Mulți posesori de câini se plâng de faptul că prietenul lor canin nu și-a însușit corect această comandă și că o execută „atunci când vrea el” sau, în cel mai rău caz, o ignoră complet. Acest fapt se datorează însușirii defectuoase a comenzii, lipsei perseverenței stăpânului în a exersa comanda cu câinele sau sau lipsei unei metode adecvate de dresaj.

Mulți posesori de câini încearcă să determine câinele să execute comânda apăsându-l pe spate, până când acesta este forțat să stea jos – această metodă este complet greșită. Reflexul normal al câinelui, constrâns să facă o mișcare pe care nu și-o dorește, într-un mod nenatural, este să se ridice imediat în picioare. Acest fapt se datorează și modului în care, prin exercitarea presiunii asupra spatelui, „așezarea” forțată este incomodă pentru câine și este firesc ca acesta să încerce să-și găsească o poziție mai puțin deranjantă. Uneori, dacă stăpânul este suficient de perseverent, câinele se va așeza până la urmă, ca să scape de neplăcere, dar aceasta nu înseamnă că va și executa comanda corect de fiecare dată când o aude și, mai ales, când stăpânul (care deține „puterea de a-l determina să stea jos”) nu este în apropiere.

Vom prezenta în acest articol una dintre metodele corecte de dresaj în scopul însușirii comenzii „Șezi!” de către câine. Întâi, vă propunem un mic experiment ajutător-țineți mână întinsă, cu palma în jos, deasupra capului câinelui, deplasând-o încet către spatele lui și urmăriți-i mișcările. Veți observa că, urmărindu-vă mână, câinele va da puțin înapoi sau, dacă în spatele lui nu este suficient loc, forțat fiind să dea capul cât mai mult pe spate ca să vă urmărească mână, se va așeza. În acest fel obțineți poziția dorită fără a exercita presiune fizică asupra câinelui, ci folosindu-vă de reflexul lui firesc de a vă urmări mână.

Repetați exercițiul, spunând „Șezi!” în același timp în care întindeți mână deasupra capului câinelui. Dacă nu se așează din prima, perseverați, până când se așează. În momentul în care s-a așezat, este bine să aveți la îndemână o gustare pe care câinele o apreciază (biscuiți, o bucățică de carne, crochete pentru câini) și să-i dați gustarea cât timp este în poziție, lăudându-l în același timp.

Atenție! Nu este bine să țineți gustarea în mână pe care o întindeți deasupra capului câinelui-în scurt timp va învăța că aveți ceva bun acolo și, va executa sau nu comanda numai după ce va verifica (vizual și olfactiv) conținutul mâinii dumneavoastră. De asemenea, nu se recomandă să-i dați o gustare de fiecare dată când execută comanda corect, deoarece se va obișnui să se așeze numai dacă urmează și o astfel de recompensă-astfel, alternați recompensa „comestibilă” cu laude și mângâieri.

După câteva „ședințe” (pe care este bine să le alternați cu joacă și să le mențineți cât mai scurte, ca să evitați plictiseala prietenului dumneavoastră), puteți renunța să mai întindeți mână deasupra capului câinelui.

Atenție! Dacă va asocia comanda mai mult cu mână întinsă deasupra capului și mai puțin cu sunetele corespunzătoare (cuvântul „Șezi!”) riscați să execute comandă numai dacă sunteți în imediată lui apropiere și numai dacă întindeți mână deasupra capului său.

Astfel, după câteva săptămâni în care câinele învață să execute fără greș comanda în apropierea dumneavoastră, veți începe exercițiile pentru executarea comenzii „Șezi!” la distanță. Vom reveni cu metode pentru aceste exerciții într-un articol viitor.