Cine sunt mai fericiți, cei care au câini sau cei care au pisici?

Ca să răspundă la întrebarea „Cine sunt mai fericiți, americanii care au câini sau cei care au pisici?” organizația de cercetare socială NORC de la Universitatea din Chicago a analizat datele din Ancheta Socială Generală (GSS) din 2018 și a ajuns la concluzia că 36% dintre proprietarii câinilor spun că sunt „foarte fericiți”, comparativ cu doar 18% dintre proprietarii de pisici.

Americanii bogați sunt mai fericiți și ei își iau mai degrabă câini

Deși aceste rezultate indică o corelație puternică între nivelul de fericire și specia animalului de companie, ele nu stabilesc că alegerea de a avea un câine sau o pisică ar fi un factor care să-l determine.

Astfel, este posibil ca, cel puțin pentru Statele Unite, unde GSS colectează date despre atitudinile, comportamentele și atributele americanilor din 1972, pe eșantioane care variază 1.500 la 3.000 de adulți, și unde „visul american” este cuplul căsătorit, cu copii și casă cu gazon în suburbii, persoanele care optează să-și ia mai degrabă un câine decât o pisică să fie de fapt în general persoanele care au locuințe mai spațioase (în special case cu curte). Conform GSS, nivelul de fericire al celor care dețin astfel de locuințe este în general mai crescut decât al celor care au un spațiu de locuire mai mic, eventual cu chirie (apartamente).

Câinele are nevoie de plimbare, și beneficiază și omul

Potrivit Independent.co.uk, un alt studiu recent derulat pe un eșantion de 2000 de persoane a constatat ca proprietarii de câini parcurg în medie 1400 de kilometri pe an, ceea ce înseamnă aproape 4 kilometri pe zi, adică aproximativ 5000 de pași și aproape o oră de plimbare – zilnic.

Cum activitatea fizică este un factor cunoscut pentru menținerea sănătății, inclusiv din punct de vedere psihic, este posibil ca plimbarea zilnică să contribuie la creșterea nivelului de fericire. Desigur, aceste cifre sunt valabile pentru propietarii de câini care cunosc cât de necesară este plimbarea pentru câine și, spre deosebire de cei care îl țin doar în curte, își fac timp pentru această activitate, dar și pentru cei care sunt nevoiți să iasă cu câinele afară de câteva ori pe zi, ca acesta să-și rezolve nevoile fiziologice.

Nu contează dacă e câine sau pisică, aduce fericire oricum

Potrivit Independent.co.uk, un alt sondaj aplicat anul trecut unui număr de 1000 de proprietari de câini și pisici în vârstă de peste 55 de ani a constatat că este mult mai probabil ca proprietarii de animale de companie în general să fie mai satisfăcuți în locurile de muncă decât cei care nu au companioni necuvântători, iar aproape jumătate dintre cei chestionați au declarat că, datorită câinelui sau pisicii, nu s-au simțit singuri.

Rezultatele acestui sondaj se adaugă unui număr mare de studii pe subiect, care indică toate aceeași concluzie: a avea un animal de companie de orice specie corelează cu nivelul de fericire.

Referințe articol: Independent.co.uk

Leave a Reply