Prin plimbare zilnică înțelegem acea perioadă a zilei, diferită de ieșirile scurte obligatorii în timul cărora câinele își rezolvă necesitățile fiziologice, în care animalul are parte de mai multă libertate de mișcare și de joacă. Plimbarea zilnică poate să conțină o etapă de mers în ritm alert în lesă, o etapă de joacă și alergare liberă într-un spațiu special amenajat și o etapă de plimbare lejeră, pe drumul către casă.
Plimbarea zilnică a câinelui, indiferent de vârstă, este recomandată. Pentru rasele de talie mare, plimbarea zilnică este obligatorie.
Motivele pentru care plimbarea zilnică este atât de importantă, atât pentru câine cât și pentru stăpân, țin de menținerea formei fizice și a stării generale de sănătate a câinelui, cât și de beneficiile pe care aceasta le aduce psihicului canin.
Plimbarea zilnică menține condiția fizică și combate plictiseala
În primul rând, având în vedere că majoritatea câinilor stau o mare parte a zilei într-un spațiu restrâns, fie că este vorba de apartament sau curte, nevoia zilnică de mișcare și interacțiune cu mediul nu este nici pe departe satisfăcută în spațiul respectiv.
Sănătatea câinilor sedentari este mai șubredă
Pe de o parte, câinii care petrec mult timp în casă și care nu beneficiază de plimbarea zilnică au tendința să doarmă mai mult decât necesar, să mănânce mai mult și să devină supraponderali. De asemenea, datorită lipsei contactului suficient cu mediul exterior, câinele de apartament devine mai sensibil la boli. Pe de altă parte, câinii care își petrec majoritatea timpului în curte și nu beneficiază de plimbarea zilnică își pierd agilitatea și, chiar dacă sunt mereu în alertă și își păzesc spațiul alergând dintr-o parte în cealaltă a curții, ceea ce îi ferește în general de obezitate, vor avea totuși un tonus muscular mai scăzut decât câinilor activi.
Un câine transformă orice plimbare într-o experiență „personală”
Câinii care își petrec majoritatea timpului într-un spațiu restrâns interacționează exclusiv cu elementele mediului închis al spațiului respectiv. În timp, deoarece câinele ajunge să cunoască perfect spațiul care îi este destinat, precum și toate interacțiunile posibile cu obiectele care îl compun, intervine plictiseala. Astfel de câini devin fie apatici, neinteresați de lumea înconjurătoare, având simptome similare depresiei umane, fie hiperactivi, manifestându-se zgomotos și uneori chiar agresiv, în prezența oricărui stimul care „iese din cotidian”. Practic, creierul acestor câini nu mai este stimulat de nici o experiență nouă și animalul aflat în această situație tinde să-și „găsească de lucru„, începând să roadă obiecte, să sape și chiar să își facă nevoile în locuri nepermise, în încercarea de a combate plictiseala. Plimbarea zilnică oferă câinelui posibilitatea de a întâlni mirosuri noi, care îi oferă nenumărate repere prin care identifică atât trecerea altor câini cât și starea lor fiziologică, de a interacționa cu alți câini, de a-și manifesta instinctele canine (marcarea teritoriului, joaca, provocarea, hârjoneala, căutarea de urme etc.). Pentru câine fiecare miros pe care îl percepe este echivalentul unei știri proaspete și, prin urmare, îi solicită creierul și îl ține „în priză”. Mulți dintre noi realizează că viața ar fi insipidă și plata fără televizor, internet, ziare/reviste și întâlniri cu prietenii. De ce am refuza câinelui acești stimuli pozitivi? În plus, un câine care își petrece toată viața dincolo de un gard, fără a avea nici o interacțiune pozitivă cu vreun semen sau cu vreo persoană în afară de stăpâni, devine nesociabil și de foarte multe ori agresiv, atât cu oamenii, cât și cu animalele, ca un prizonier suspicios.
Interacțiunea cu stăpânul
În timpul plimbării zilnice, vrând-nevrând, stăpânul interacționează cu câinele; este practic imposibil că în timpul plimbării cheful de joacă al câinelui să nu fie „molipsitor” pentru stăpân sau ca stăpânul să nu adreseze măcar o comandă câinelui său. Dacă se sare peste plimbarea zilnică, câinele beneficiază de mai puțină atenție din partea stăpânului – atenție pe care și-o dorește atât de mult! – pentru că în general suntem atât de ocupați și preocupați încât, fără să vrem, ignorăm sau neglijăm câinele. În timpul plimbării zilnice socializarea „căine-stăpân” este asigurată pe întreaga durată a acesteia.
Avantajele stăpânului
Și stăpânul beneficiază de pe urma plimbării zilnice. Majoritatea suntem atât de ocupați încât ne este imposibil să ne rezervăm măcar o oră pentru activități fizice. Plimbarea zilnică, atât de necesară câinelui, poate fi un pretext minunat pentru a face puțină mișcare în aer liber. Cei care au prieteni sau vecini care au câini își pot organiza programul în așa fel încât să iasă împreună, ceea ce transformă plimbarea zilnică într-o „ieșire cu prietenii”.
Nu uitați:
- lesa, zgarda (obligatorii prin lege)
- botnița (în situațiile în care este cazul)
- gustări canine (foarte utile și dorite de câine!)
- făraș, măturică sau mănuși și punguță pentru excremente (obligatorii prin lege)
- o jucărie preferată de câine.