Criza economica afecteaza si animalele de casa

Criza economică afectează tot. Și, adesea, victimele unei crize economice sunt și animalele de companie, care sunt fie neglijate atunci când au probleme de sănătate din cauza lipsei banilor, fie lăsate pe stradă „să se descurce”, pentru că stăpânii nu își mai permit să le hrănească.

Ce înseamnă o criză economică?

O criză economică scade nivelul de trai al tuturor. O criză economică este catastrofală pentru traiul de zi cu zi al celor care deja au probleme financiare; cei care se descurcau cât de cât se trezesc că nu mai au suficiente resurse; cei care puneau bani deoparte constată că nu mai au cum să facă asta și tot așa. Pentru cei mai favorizați, efectele unei crize economice înseamnă mai puține vacanțe, combustibil mai scump, bani mai mulți plătiți pentru produsele obișnuite.

Cum afectează o criză economică animalele de companie?

Unul din semnele unei crize economice este creșterea numărului de animale pe stradă. Dacă observi că în zona în care trăiești apar câini care rătăcesc după mâncare sau mai multe pisici decât de obicei, este posibil ca acele animale să fi fost lăsate pe stradă de stăpânii care nu mai au resurse să le asigure hrana. Multe dintre aceste animale vagabondează ziua, iar seara se întorc să doarmă acasă. Totuși, ele sunt, conform legii, considerate abandonate și ale nimănui și sunt în pericol să fie ridicate de hingheri sau să moară otrăvite, în accidente de mașină sau mușcate de alte animale. De asemenea, pericolul ca aceste animale să se îmbolnăvească și să devină, la rândul lor, purtătoare de boli, este mare.

Criza economică și animalele mari

În cazul în care credeți că îngrijirea unei pisici, a unui câine sau a altui animal de companie este dificilă în timpul crizei financiare, gândiți-vă la persoanele care au cai. Condițiile de adăpostire, prețurile ridicate ale îngrijirii medicale pentru aceste animale deosebit de sensibile, precum și prețurile crescute ale hranei și transportului duc la un număr îngrijorător de cai subnutriți sau chiar abandonați sau vânduți către abatoare.

Potrivit unui studiu din perioada 2008-2009, peste 100.000 de cai nedoriți din cauza vârstei, bolilor sau a lipsei banilor, au fost abandonați în SUA, Canada și Mexic în doar un an de criză economică. De cele mai multe ori, caii vânduți sunt transportati în alte țări, unde sunt uciși, iar carnea este folosită pentru producerea de alimente destinate consumului uman, apreciate și comercializate pe piețele din Franța, Italia, Belgia sau Japonia. Cercetările realizate în urmă cu 10 ani de o asociație pentru drepturile animalelor mai arată ca greutățile financiare sunt cea mai importantă cauză pentru care oamenii renunță la cabalinele lor.

Din disperare, proprietarii cailor apelează la cea mai simplă metodă de a renunța la animale. Le este mai ușor să se debaraseze de responsabilitatea creșterii unui cal și să cedeze animalul către comerciați nemiloși, care transportă necuvântătoarele în condiții oribile spre abatoarele de peste hotare. Dacă în SUA este interzisă comercializarea produselor din carne de cal, măcelul acestor animale se desfășoară în alte țări, unde legislația este mai permisivă. Proprietarii de cai care vor să renunțe la animalele lor ar trebui să apeleze la asociațiile pentru protecția animalelor, dacă mai au o ultimă urmă de afecțiune față de animalul lor de companie„, a declarat în 2008 Jo Singer, de la The Humane Sociaty of The United States.

Criza economică și animalele exotice

Criza economică afecteaza nu numai animalele de companie populare, cât și pe cele exotice. Potrivit canalului de televiziune american ABC 4 News, în 2008-2009 mulți proprietari de animale exotice (iguane, șerpi boa și alte animale cu nevoi de îngrijire specifice) nu își mai puteau îngriji companionii necuvântatori din cauza lipsei de fonduri. James Dix, proprietarul unui adapost pentru animalele de casă exotice din statul american Utah a declarat atunci pentru ABC 4 News că tot mai multe astfel de necuvântătoare erau pur și simplu abandonate. Iată declarația lui James Dix, care și-a transformat propria casă în perioada respectivă într-un adapost pentru animalele de casă exotice: „Numărul de reptile și amfibieni din adăpost este de trei ori mai mare decât anul trecut. Îngrijim în prezent foarte multe animale exotice care au fost abuzate, neglijate sau chiar abandonate. Având în vedere că aceste animale nu sunt deloc adaptate la viața în afara acvariului, multe dintre ele riscă să moară de frig sau de foame„. În plus, reptilele abandonate reprezintă un pericol real și pentru persoanele cu care intră în contact.

 

Leave a Reply