Yorkshire Terrier – un mic companion neînfricat

Rade de câini - câinele Yorkshire Terrier
Câinele Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier este o rasă de câini de mici dimesiuni, apărută în Anglia secolului al XIX-lea. Caracterele definitorii ale acestei rase sunt statura redusă și părul lung. Dacă la început Yorkshire Terrier-ii erau folosiți pentru vânarea șobolanilor, la sfârșitul Epocii Victoriene acest adorabil cățel a devenit un foarte popular animal de companie. Numele rasei a fost inițial „Broken-haired scotch terrier” dar în a doua jumătate a secolului XIX-lea acesta s-a schimbat în „Yorkshire”, după regiunea în care au fost crescute primele exemplare.

Istorie

La mijlocul anilor 1800, muncitori din Scoția au migrat în partea de nord a Angliei și au adus cu ei mai multe varietăți de mici terrier-i pentru a vâna șobolani. Puține date exacte se cunosc despre primele exemplare. Se presupune totuși că rasa a apărut după împerecherea selectivă a terrier-ilor aduși din Scoția. Cu timpul, Yorkshire Terrier-ii au devenit din ce în ce mai populari. Crescătorii au început să participe cu acești câini la expoziții de profil.

Primul exemplar vedetă a fost un mascul pe nume Huddersfiel Ben. După acest câine au fost stabilite mare parte din standardele rasei actuale. Huddersfiel Ben, care a murit în 1871, era mai mare decât exemplarele din zilele noastre, însă prin programe de selecție, dimesiunile câinelui au fost reduse la nivelul actual.

Aspect

Yorkshire Terrier-ii cântăresc maxim 3.5 kilograme și au o blană lungă ce „curge” pe mijlocul capului, pe spate și coadă. Cele mai multe exemplare au blană de culorile albastru-cenușiu închis sau negru cu nuanțe de cafeniu. Capul câinelui este lat iar botul este de lungime medie. Ochii sunt negri sau căprui iar urechile de forma literei „V” sunt purtate ridicat. La începuturile rasei, cozile câinilor erau tăiate, însă astăzi acestea sunt lungi și ținute puțin deasupra nivelului spatelui. Ca în cazul majorității câinilor de agrement, standardele rasei sunt descrise cu precizie în ceea ce privește culoarea blănii, proporțiile și structura corpului. Experții spun că cel mai important lucru la acest câine este ca aspectul său să denote încredere în sine și un aer de importanță.

Temperament

„Personalitatea” ideală a unui Yorkshire Terrier nu ar trebui să arate naivitatea caracteristică câinilor crescuți pentru a fi „ținuți în poală”. Acest micuț patruped este foarte inteligent și vioi. Făcând parte din familia Terrier-ilor, acest patruped este neînfricat și poate fi agresiv cu câinii străini, indiferent de mărimea acestora. Inteligența peste medie a Yorkshire Terrier-lor face ca acești câini să poată fi dresați ușor, însă în aceeași măsură, pot fi destul de încăpățânați și obraznici. Yorkshire Terrier-ii sunt foarte buni pentru pază, fiind foarte alerți și gata oricând să își anunțe stăpânii când se apropie un străin. Deși nu ezită să muște dacă sunt amenințați sau deranjați, micuții terrier-i pot fi învățați să își reprime acest instinct. Yorkshire Terrier-ii sunt foarte loiali și afectuoși, însă nu sunt recomandați familiilor cu copii mici.

Caracteristici

Părul lung al Yorkshire Terrier-ilor necesită îngrijire zilnică. Deși pot trăi fără probleme alături de alte rase de câini, Yorkshire Terrier-ii nu ar trebui lăsați singuri în preajma animalelor de companie mici, precum hamsterii sau porcușorii de Guineea. Moștenirea lăsată de trecutul în care vânau șobolani poate fi o amenințare pentru rozătoarele ținute pentru companie. Yorkshire Terrier sunt predispuși la probleme dentare. Stăpânul unui astfel de câine ar trebui se îngrijească des de dinții animalului de companie. Yorkshire Terrier- trăiesc medie 15 ani. Exemplarele extrem de mici sunt predispuse la probleme de sănătate mult mai ușor. Specialiști cataloghează Yorkshire Terrier-ul ca fiind o rasă de câini hipoalergenică.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain