Cocker Spaniel Englezesc – un companion vesel și optimist

Cocker Spaniel Englezesc

Cocker Spaniel Englezesc este o rasă de câini crescuți inițial pentru vânătoarea păsărilor. Aceste patrupede sunt active și prietenoase, fiind una dintre cele mai populare rase de câini. Datorită caracterului optimist și a cozii aflată permanent în mișcare, acești câini sunt porecliți și „cockerii veseli”. Denumirea de „cocker” vine de la faptul că aceste patrupede erau folosite pentru vânătoarea sitarilor („woodcock”-în limba engleză).

Istorie

Se crede că prima atestare documentară a câinilor spanieli este lucrarea „Tratat de vânătoare” a lui Gaston Phebus, care datează din jurul anului 1300. În secolul al XVII-lea au fost stabilite șapte rase de spanieli: Clumber, Sussex, Welsh Springer, English Springer, Field, Irish Water Spaniel și Cocker. Caracteristicile rasei moderne au început să se dezvolte de la începutul secolului XIX-lea. În 1874 prima listă cu exemplare pure de Cocker Spaniel a fost publicată de către noul înființat Kennel Club Britanic. La începutul secolului trecut din Cocker-ii Spaniel Englezi s-a dezvoltat ramura americană a rasei.

Aspect

Corpul Cocker-ilor Spaniel Englezi este compact, solid și de mărime medie. Capul este rotund iar botul este cam de aceeași lungime cu craniul. Urechile lobulare ar trebui să ajungă la nas dacă sunt trase în față. Ochii sunt mari, ovali, închiși la culoare și au o expresie blândă dar inteligentă. Picioarele sunt relativ scurte, solide și arcuite iar coada este în general decupată. Părul este de lungime medie iar urechile, picioarele și partea inferioară sunt bine îmblănite. Cocker-ii Spaniel Englezi pot fi negri, maronii sau roși. De asemenea, sunt acceptate și combinațiile de alb cu negru, sau semne roșii. Un exemplar matur poate cântări aproximativ 14 kilograme iar masculii sunt puțin mai înalți decât femelele.

Temperament

Cocker-ii Spaniel Englezi pot fi încăpățânați iar dresajul trebuie să fie făcut cu blândețe dar și cu fermitate. Câinilor din această rasă nu le place să stea singuri și se vor atașa puternic de o singură persoană din familie. Cocker-ii Spaniel sunt extrem de loiali, inteligenți, adaptabili și recunoscuți pentru firea lor optimistă. Aceste patrupede se înțeleg foarte bine cu copiii și cu alte animale de companie, inclusiv pisicile, însă nu vor tolera la nesfârșit comportamentul agasant. Femelele tind să aibă un caracter mai puternic decât masculii și nu sunt recomandate persoanelor care nu au mai avut un câine. Având în vedere că sunt prietenoși cu străinii, cocker-ii spaniel nu ar trebui folosiți pentru pază.

Caracteristici

Câinii din rasă Cocker se pot adapta la viața de apartament însă au nevoie de mult exercițiu fizic în fiecare zi. Blana patrupedului trebuie îngrijită periodic. Și urechile Cocker-ilor trebuie să primească atenție suplimentară pentru că acești câini sunt predispuși la afecțiuni ale aparatului auditiv. Stăpânul trebuie însă să nu neglijeze igiena dinților și ghearelor patrupedelor. Marea majoritate a problemelor de sănătate de care pot suferi acești câini sunt ereditare, așa că alegerea unui pui trebuie făcută cu multă atenție la originea exemplarului. Un Cocker Spaniel sănătos va avea o speranță de viață între 12 și 15 ani.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain