Labradorul – putere și inteligență

Labradorul este una dintre cele mai populare rase de câini din întreaga lume. Pe lângă rolul de animal de companie, acești câini sunt folosiți în foarte multe țări și pentru prinderea infractorilor sau asistența persoanelor suferinde. Labradorii sunt gentili, inteligenți și plini de energie, fiind recomandați persoanelor de orice vârstă. Această rasă, cunoscută și sub numele de Câinele Sfântului Ioan, își are originele în Canada, unde era folosit la prinderea peștilor.

Istorie

Strămoșii labradorului modern au fost crescuți în insula Newfoundland din Canada, rasa fiind foarte apropiată din punct de vedere genetic de câinii care poartă numele insulei. Primii labradori au fost aduși în Europa la mijlocul secolului al XIX-lea de către vasele pescărești portugheze. Datorită calităților extraordinare și a gradului înalt de obediență, labradorii au devenit foarte populari printre aristocrații din vestul Europei. Acești câini s-au bucurat de cea mai bună atenție și îngrijire din momentul în care au fost adoptați de europenii cu stare. Multe exemplare au fost dresate pentru a fi folosite la vânătoare, dovedindu-se niște copoi excelenți. O teorie legată de numele rasei identifică originea acestuia în cuvântul portughez „labrador”, care înseamnă „muncitor al câmpului”. Kennel Club-ul din Marea Britanie a recunoscut rasa Labrador Retriever în anul 1903.

Aspect

Rase de câini - labradorul
Câinele Labrador

Labradorii sunt câini solizi, cu o constituție puternică. Capul este mare, nașul este lat cu nările bine deschise (labradorul are un simț olfactiv extraordinar). Ochii sunt de culoare maron-castaniu, cu o privire inteligență. Urechile sunt de mărimi medii, lipite de cap și purtate înspre spate. Picioarele sunt foarte bine dezvoltate și musculoase. Labele sunt rotunde și compacte. Atât labele cât și coada (de lungime medie și rotunjită, asemănătoare cu a vidrei) ajută acest câine să fie un înotător excelent. Blana este scurtă, netedă și impermeabilă. Există trei culori recunoscute pentru părul labradorilor: negru, galben și ciocolatiu. Unele exemplare au o mică pată albă pe piept. Înălțimea standard pentru un labrador matur este de 55 de centrimetri, în timp ce un exemplar sănătos poate cântări între 25 și 30 de kilograme.

Temperament

Câinii din rasa labrador sunt recunoscuți pentru firea lor echilibrată. Labradorii sunt foarte adaptabili la diferitele activități pentru care sunt antrenați. De asemenea, indiferent că este crescut la curte sau în apartament, aceste patrupede învață repede să respecte regulile casei. Față de alte rase, labradorii nu sunt foarte teritoriali. Aceste patrupede sunt rareori distructive, hipersensibile sau agresive, fiind niște animale de companie ideale. Având în vedere trecutul lor de copoi, labradorilor le place foarte mult să poarte obiecte în gură. Stăpânul unui astfel de câine își poate pune mâna în gură patrupedului fără nicio grijă, labradorii fiind foarte atenți să nu muște din greșeală. Acești câini au o reputație excelentă legată de viața în familie. Labradorii se înțelege foarte bine cu copiii și dau dovadă de răbdare în relația cu cei mici sau cu celelalte animale de companie din casă.

Labradorii au un caracter stabil și se sperie foarte greu atunci când sunt puși în fața unei situații neașteptate. Acești câini sunt predispuși la probleme cu mestecatul excesiv dar pot fi antrenați foarte ușor pentru a scăpa de astfel de obiceiuri inadecvate. Labradorii vor lătra atunci când nu identifică sursa unui sunet dar, de obicei, sunt destul de tăcuți. Din cauza faptului că sunt foarte toleranți cu străinii, labradorii nu sunt niște câini de pază foarte buni. Labradorii sunt foarte puțin dispuși să „scape” din locurile pe care le cunosc și vor sări gardul sau vor ieși pe ușă doar pentru că sunt foarte curioși și au un simț de explorator. Acești câini adoră compania oamenilor și vor caută permanent interacțiunea cu stăpânii lor.

Caracteristici

Labradorii sunt folosiți la vânătoare, luatul urmei, depistarea anumitor substanțe, în poliție și pentru asistarea persoanelor cu probleme de sănătate. Aproximativ 60% dintre câinii care însoțesc persoanele nevăzătoare din Statele Unite ale Americii sunt labradori. Puii de labrador nu ar trebui introduși într-o casă nouă mai devreme de șapte săptămâni. Acești câini trăiesc, în medie, 12 ani și nu sunt predispuși la probleme grave de sănătate. Labradorii se pot îngrășa peste măsură foarte ușor și, ca rezultat, pot suferi de diabet, displazie de șold sau alte probleme ale încheieturilor.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain