Vaccinarea antirabică nu mai este condiționată de microcipare

Având în vedere pericolul reprezentat de rabie (turbare), vaccinarea antirabică a animalelor este, prin lege, gratuită și obligatorie în România. Cu toate acestea, din cauza unei precizări cuprinse în articolul 134 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 155/2001, de vaccinarea gratuită nu puteau beneficia animalele decât „după identificarea acestora”. Identificarea animalelor, în cazul celor cu stăpân, înseamnă implantarea unui microcip, obținerea carnetului de sănătate și înregistrarea patrupedului în R.E.C.S-C.M.V..

Vaccin antirabic gratuit, dar condiționat de plata altor servicii veterinare

Cum microciparea și restul serviciilor veterinare asociate nu sunt decontate de către stat, iar prețurile și le stabilește după criterii proprii fiecare unitate veterinară, din cauza precizării de mai sus toate aceste servicii trebuiau plătite de proprietar, iar cei care nu-și puteau permite achitarea sumelor necesare, nu-și puteau vaccina animalele gratuit, așadar suportau costul vaccinului.

Curtea Constituțională a decis!

La sfârșitul lunii ianuarie 2019 însă, în urma eforturilor instituționale ale Asociației Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie (R.E.A.D.C.) de a aduce o rezolvare a acestei probleme, Curtea Constituțională a decis că precizarea respectivă este neconstituțională în ceea ce privește vaccinarea animalelor cu stăpân. Decizia Curții Constituționale a fost luată cu majoritate de voturi, iar acum urmează ca aceasta să fie pusă în practică prin parcurgerea pașilor legali necesari.

Vaccin antirabic gratuit în campania de vaccinare următoare

Campaniile de vaccinare naționale au loc anual, în perioada octombrie-februarie. Având în vedere decizia Curții Constituționale, medicii veterinari au acum obligativitatea de a vaccina antirabic, gratuit și la solicitarea proprietarului toți câinii și pisicile. Toți medicii veterinari care vaccinează antirabic animalele din circumscripția sanitar veterinară în care își desfășoară activitatea, gratuit, conform legii, au dreptul să deconteze de la stat costul vaccinului, inclusiv manopera.

 

Leave a Reply