Rabia (turbarea) – Ce este, semne clinice, prevenire

Descriere și transmitere

Rabia (turbarea) este un virus de formă lunguiață, prezent în saliva mamiferelor infectate; virusul se transmite prin contactul direct al salivei animalului infectat cu sângele altui animal-astfel, dacă un animal sănătos este mușcat de un animal bolnav, virusul se transmite foarte ușor. Perioada de incubație este variabilă și poate dura în general între două și opt sapamani dar virusul este prezent în salivă animalului infectat cu aproximativ 10-14 zile înainte ca primele semne clinice să apară. Astfel, animalul infectat poate transmite virusul fiind în aparență perfect sănătos.

Prin vaccinare, rabia apare foarte rar la animalele domestice; însă boala poate fi contractată foarte ușor în cazul în care un animal domestic nevaccinat intră în contact cu un animal sălbatic bolnav și este mușcat (sau zgâriat!) de acesta. În țara noastră, animalele purtătoare ale virusului și răspunzătoare de transmiterea lui la animalele domestice sunt de obicei vulpile, lupii, câinii sălbăticiți și uneori pisicile fără stăpân din zonele rurale.

Semne clinice

Rabia este o boală infecțioasă care atacă sistemul nervos și cauzează encefalită -semnele clinice se manifestă în trei faze distincte: faza prodomală, faza furioasă și faza paralitică. Odată semnele clinice apărute, NU EXISTĂ TRATAMENT, RABIA ESTE FATALĂ în 3-7 zile de la instalarea acestora.

  • Faza prodomală durează 2-3 zile și se manifestă prin modificări de comportament, febră, reflexe oculare încetinite și uneori animalul își linge insistent și își roade locul mușcat;
  • Faza furioasă durează 2-4 zile; animalul dă semne de agresivitate, iritabilitate, are tendința să muște animale și obiecte aflate în apropiere, mușcă și/sau înghite obiecte necomestibile, fuge de acasă, poate fi dezorientat, alergând fără țintă, cu mișcări dezordonate, poate avea crize epileptiforme, tremurături, prurit (mâncărimi) violent la locul mușcăturii, care îl determină să își smulgă bucăți de carne cu dinții și, contrar mitului „hidrofobiei”, nu se teme de apă;
  • Faza paralitică durează 2-4 zile și se manifestă prin paralizia întregului corp, începând cu locul mușcăturii care a produs boala; în scurt timp câinele nu mai poate înghiți, saliva îi curge din gură și are un aspect spumos. În această fază câinele nu este periculos pentru că nu poate mușca. Se instalează coma și moartea se produce datorită paraliziei mușchilor toracici care rezultă în încetarea respirației.
    Prevenire

Cel mai eficient (și obligatoriu prin lege) mod de prevenire a turbării este vaccinarea anuală antirabică.

Dacă animalul dumneavoastră a fost mușcat de un animal suspect, urmați de urgență procedura de mai jos:

  • duceți imediat animalul la cea mai apropiată clinică veterinară și informați medicul asupra datei ultimei vaccinări (dacă animalul nu a fost vaccinat, respectiv revaccinat, sunteți pasibil de amendă!);
  • încercați contenția animalului care a mușcat, fără a vă pune însă în pericol; este indicat ca animalul suspect să fie ținut sub observație timp de 10 zile; dacă în acest interval nu prezintă semnele clinice ale turbării, mușcătura nu prezintă un pericol sub acest aspect. Dacă animalul suspect este eutanasiat, se vor trimite la laborator mostre de țesut, pentru analiză.

Dacă ați fost mușcat de un animal suspect, prezentați-vă imediat la medic. Se recomandă și în acest caz ținerea sub observație a animalului care a mușcat; în caz contrar, este necesar să faceți toată seria de vaccin antirabic, care se face în prima, a 3-a, a 7-a, a 14-a și a 28-a zi de la mușcătura suspectă!