Tipuri de pat pentru câine

Unde doarme câinele nostru? Este evident că patul nostru sau canapeaua sunt și ele opțiuni dar nu sunt întotdeauna alegerea ideală. Câinele are nevoie să se retragă și să se relaxeze într-un refugiu confortabil, pe care să îl recunoască drept „locul” său. Un pat special reprezintă una dintre nevoile de bază ale unui câine. Alegerea celui mai bun pat poate fi destul de grea în situația în care avem nenumărate variante din care să alegem.

Patul standard pentru câini arată ca o pernă și se găsește în multe forme, mărimi, materiale și culori. Unele dintre aceste pături sunt umplute cu bucăți mici de cedru pentru a îndepărta insectele și mirosurile neplăcute. Majoritatea paturilor standard au învelitoare care pot fi schimbate și spălate. Acest tip de pat este foarte bun pentru toate rasele de câini dar poate fi inconfortabil pentru câinii mai bătrâni sau pentru cei cu probleme ortopedice.

Patul în formă de cuib se aseamănă cu cel standard, diferența constând în faptul că marginile acestui pat sunt ridicate, dându-i un aspect de cuib. Acest tip de pat poate fi construit pentru a semăna cu o canapea iar marginile ridicate sunt perfecte pentru câinii cărora le place să se „cuibărească” într-un loc strâns. Un alt tip asemănător de pat este cel în formă de alună, cu margini ridicate și pufoase. Câinii adoră aceste pături care se găsesc, de obicei, în formă rotundă sau ovală. Totuși, unii câini bătrâni sau bolnavi vor avea dificultăți în a se urca și a coborî din acest tip de pat tocmai pentru că au marginile ridicate și moi.

Patul ortopedic este creat special pentru câinii mai în vârstă sau pentru cei cu probleme ortopedice. Aceste paturi sunt umplute cu o spumă densă pentru a nu supune încheieturile câinelui la un nivel ridicat de presiune. De asemenea, paturile ortopedice sunt ideale pentru câinii slabi, precum Greyhound sau Whippet.

Patul ridicat este mai degrabă interesant pentru oameni decât eficient pentru câini. Faptul că patul se află deasupra podelei îi ferește pe câini de podeaua rece sau murdară iar insectele vor ajunge mai greu în cuibul patrupedului. Paturile ridicate nu sunt indicate câinilor cu probleme ortopedice sau raselor care sunt predispuse la probleme cu spatele, ca Teckel-ul. De asemenea, săritul din și în pat poate cauza răni sau disconfort.

Patul acoperit este construit pentru a arăta ca o căsuță sau un cort și este preferat, în special, de rasele de mici dimensiuni. Aceste paturi sunt foarte bune și pentru câinii timizi cărora le place să se ascundă. Alte feluri de paturi includ saltele care se încălzesc, asemănătoare cuverturilor electrice și paturi pentru răcorire, umplute cu apă sau cu un gel special, foarte indicate câinilor care se supra-încălzesc repede, precum cei din rasa Bulldog.

 

Mihail Grigore
Foto: Public Domain / Ichipon