Vara înseamnă pentru foarte mulți oameni soare, vacanță și relaxare. Din păcate, acest anotimp aduce cu el și riscul apariției unor afecțiuni specifice, cum ar fi arsurile, hipertermia și insolația. Nu numai oamenii sunt afectați de aceste probleme. Animalele de companie pot suferi, în aceeași măsură ca și stăpânii lor, de efectele negative ale expunerii exagerate la căldură. Câinii vor avea nevoie de mai multă atenție din partea stăpânilor în sezonul estival și este esențial ca cei din urmă să înțeleagă pericolele la care sunt expuse patrupedele lor în lunile călduroase.
Puțini proprietari de câini realizează că și patrupedele lor pot suferi arsuri ale pielii de pe urma razelor solare. Măsurile de bun simț pot feri câinii de pericolul supraexpunerii la soare. În orele amiezii câinele ar trebui ținut doar în zone răcoroase și umbrite. De asemenea, aplicarea unui strat de cremă protectoare, specială pentru animale, pe vârfurile urechilor și pe nasul câinelui îi va proteja patrupedului zonele cele mai expuse și sensibile. Buzele sunt și ele sensibile însă există riscul ca patrupedul să înghită crema aplicată în zona gurii. Primul semn de alarmă este o intensă culoare roz a pielii buzelor. Câinii care au blana scurtă sau deschisă la culoare sunt mai vulnerabili în fața razelor ultraviolete. În momentul în care sesizați pe corpul câinelui urme roșiatice sau bășicuțe, trebuie imediat să cereți ajutorul unui medic veterinar.
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știe proprietarii de animale este pericolul major la care își expun animalul de companie atunci când îl lasă în mașină, în zile foarte călduroase. Câinii își reglează mult mai greu temperatura decât oamenii și pot fi afectați foarte repede de hipertermie sau insolație. Atunci când se află în afara casei, câinele trebuie să stea în zone umbroase și bine aerisite, indiferent de poziția soarelui de-a lungul zilei. Apa rece și proaspătă este deosebit de importantă. Vasele cu apă trebuie așezate la umbră iar apa trebuie împrospătată cu regularitate pentru a evita infectarea acesteia cu microbi. Este indicat să lăsați două vase cu apă în preajma câinelui pentru situația în care unul dintre acestea este răsturnat.
Este foarte important ca animalul să nu stea pe suprafețe care se supraîncălzesc de la soare. Aceste suprafețe sunt trotuarele, asfaltul, nisipul de pe malul mării sau remorca mașinii. Animalul va suferi arsuri pe lăbuțe dacă stă prea mult pe astfel de suprafețe. Mișcarea zilnică rămâne esențială pentru câine așa că plimbările trebuie făcute dimineața sau seara, pentru a evita efectul maxim al razelor solare și, de asemenea, este indicat să plimbați câinele pe spațiile verzi. Trebuie să aveți cu dumneavoastră o sticlă cu apă și să faceți pauze dese de rehidratare.
Câinii supraponderali sau bătrâni vor avea mai multe probleme cu căldura. În ceea ce privește rasele, se știe că patrupedele din rasele boxer, buldog, Boston Terrier, shih tzu și Lhasa Apso nu reușesc să se răcorească eficient prin gâfâire, așa că sunt predispuse la afecțiuni cauzate de căldură. Câinii cu blana lungă pot fi tunși în timpul verii dar nu trebuie îndepărtată toată blana pentru că atunci există riscul apariției arsurilor de la razele solare sau diverselor iritații la nivelul pielii.
Trebuie să fiți atenți și la primele semne ale hipertermiei la câini. Acestea includ gâfâire și salivare excesive, stare de oboseală, ochi înroșiți, temperatura ridicată sau pierderea cunoștinței. În cazul în care credeți că patrupedul s-a supraîncălzit luați-l imediat de sub acțiunea razelor de soare și duceți-l într-o cameră răcoroasă. Puteți utiliza prosoape umede pentru a răcori animalul însă nu trebuie să folosiți apă foarte rece sau chiar cuburi de gheață. Acestea din urmă nu vor ajuta la scăderea temperaturii corporale pentru că vor determina îngustarea vaselor de sânge. Dacă patrupedul dumneavoastră suferă de hipertermie atunci acesta trebuie consultat cât mai repede de către medicul veterinar.
Mihail Grigore
Foto: Public Domain / Kallerna