Stăpânii trebuie să fie fideli față de câinii lor

În momentul în care alegem să adoptăm un cățel trebuie să știm că ne asumăm niște responsabilități de care depinde bunăstarea animalului. Din păcate, nu toți stăpânii de câini se comportă în mod responsabil, abandonându-și animalul de companie când consideră că acesta a devenit un inconvenient. Abandonul este cea mai crudă acțiune pe care un om poate să o facă față de animalul său de casă. Câteodată viața devine dificilă și trebuie să facem niște alegeri grele. În unele cazuri aceste alegeri includ renunțarea la câinele nostru, însă există multe variante prin care să evităm această măsură tragică. Ca stăpâni responsabili trebuie să fim permanent preocupați de bunăstarea câinelui nostru iar în fața unor alegeri importante pentru prietenul nostru patruped trebuie să avem luciditatea de a face cea mai bună alegere. Urmează prezentarea mai multor situații în care ne putem întreba în legătură cu oportunitatea deținerii unui câine.

Mă mut dar nu pot lua câinele cu mine din cauza condițiilor de cazare

O soluție simplă ar fi să nu vă mutați deloc. Este destul de greu să închiriezi o locuință când vii și cu câinele, însă trebuie să aveți răbdare și acel loc în care vă veți putea muta împreună cu câinele dv va apărea. Încearcați să negociați cu proprietarul noi condiții de cazare și fiți pregătit să cheltuiți niște bani în plus. În cazul în care trebuie neapărat să vă mutați și nu puteți lua câinele cu dv, vorbiți cu o rudă său un prieten pentru a avea grijă de animal pentru o perioadă mai lungă.

Câinele meu suferă de o boală gravă sau are probleme serioase de comportament

Câinii, ca și oamenii, se îmbolnăvesc din când în când. Dacă patrupedul are o boală cronică atunci e de datoria dv să îl ajutați cât puteți de mult. Dacă tratamentul actual nu dă rezultate căutați o a doua opinie consultând mai mulți doctori veterinari. În privința problemelor de comportament lucrurile stau mai simplu. Zicala „nu există câini răi, ci numai stăpâni dezinformați” este cât se poate de adevărată. Câinii noștri se comportă așa cum i-am învățat noi să se comporte, așa că problemele de comportament sunt responsabilitatea noastră. Trebuie să contactăm un profesionist pentru a ne ajuta sau măcar să ne informăm mai bine cu privire la dresarea câinilor.

Vom avea un copil și nu vom avea timp de câine

Câinii și copiii se pot înțelege de minune dacă relația dintre ei este realizată și susținută într-o manieră corectă. Este esențial ca patrupedul să fie dresat și pus în contact cu bebeluși și copii mici înainte de nașterea noului membru al familiei. Următoarea etapă este să introducem cum trebuie câinele în viața copilului. Cei mici trebuie educați să respecte câinii. Asigurați-vă că animalele de casă participă la activitățile din sânul familiei. Atunci când câinele își cunoaște locul în „haită”, inclusiv faptul că este inferior copiilor, conviețuirea cu patrupedul va decurge fără probleme. Creșterea alături de un câine este unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care i le putem face unui copil.

Pur și simplu nu îmi mai permit să țin un câine

Trebuie să cunoașteți cheltuielile ce decurg din deținerea unui câine și să vă faceți un buget în consecință. S-ar putea să vă dați seama, până la urmă, că vă puteți permite să întrețineți un câine. O dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și îngrijire veterinară preventivă poartă un rol important în diminuarea costurilor viitoare. Trebuie să rezistăm tentației de a cumpăra lucruri de care câinele nostru nu are nevoie cu adevărat, ca zgărzi suplimentare sau accesorii ce au impact doar asupra noastră.

Sufăr de o problemă gravă de sănătate

Aceasta este poate cea mai scuzabilă situație atunci când faceți alegerea de a renunța la câinele dv. dar poate că există și alte variante. Apelați la prieteni sau rude să vă ajute și să aibă grijă de patruped. Mai mult, animalul vă poate aduce alinare în timpul suferinței și deci veți avea de câștigat prin prezența lui.

Am epuizat toate variantele și trebuie să renunț la câine

Nu este ușor, dar uneori singura opțiune este să renunțați la câine. Trebuie totuși să fiți siguri că ați luat în calcul toate posibilitățile. Milioane de câini sunt eutanasiați în fiecare an pentru că adăposturile sunt supra-aglomerate, așa că încercați să nu măriți aceste cifre. Vorbiți cu cât mai multă lume despre situația dumneavoastră și căutați un cămin nou pentru câine. Puteți cere ajutorul doctorului veterinar sau unei asociații pentru protecția animalelor. Niciodată nu trebuie să duceți un câine la un control veterinar și să nu vă mai întoarceți după el sau să îl abandonați în fața unui cabinet veterinar. Acestea sunt acțiuni de o iresponsabilitate gravă și nedrepte față de câinele dv. În nici un caz nu eutanasiați câinele dacă nu îi găsiți un cămin. Nu-ți părăsi prietenul!

Mihail Grigore
Foto: Public Domain / Pahu