Baia câinelui – când, de ce, cu ce și cum

În principiu un câine sănătos nu are nevoie de baie, el menținându-se curat prin periere și pieptănare, care sunt procedee suficiente pentru a îndepărta cu succes firele de păr moarte și murdăria care se adună în blană (praful și celulele moarte de pe piele).

Un câine sănătos are blana lucioasă  – luciul este conferit de secreția naturală de sebum care se întinde pe firul de păr, protejându-l și dându-i un aspect sănătos. O blană sănătoasă, acoperită cu o cantitate normală de sebum, este strălucitoare, nu se electrizează și, dacă animalul este bine îngrijit prin pieptănare și periere regulată, glandele perianale sunt vidate și câinele nu are o boală care să îi dea un miros neplăcut, miroase discret și specific, dar nu deranjant, „a câine”. Mirosul se accentuează la umezeală, de unde și expresia „miroase a câine plouat”.

Deși în mod normal îmbăierea câinelui nu este necesară, iar băile prea dese pot fi chiar dăunătoare câinelui, uscându-i excesiv pielea și predispunându-l la afecțiuni cutanate, există cazuri excepționale în care baia trebuie făcută. Aceste situații speciale sunt cele în care câinele se murdărește excesiv sau în care blană câinelui este pătată de o substanță care trebuie îndepărtată. Astfel, câinele trebuie îmbăiat:

  • în urma unei plimbări afară în plină vreme ploioasă și mai ales dacă s-a tăvălit și în noroi, (baia este necesară din motive evidente);

 

  • în urma unei băi într-o apă dulce (apa lacurilor, în special, poate conține paraziți, astfel că este bine ca în acest caz câinele să fie spălat cu un șampon antiparazitar);

 

  • dacă s-a murdărit accidental cu o substanță uleioasă sau toxică (benzină, motorină, vopsea etc, caz în care baia trebuie să fie serioasă și prelungită până la eliminarea substanței respective)

 

  • dacă trebuie să urmeze un tratament care implică îmbăiere (șamponări antiparazitare, antimicotice etc.)

 

 • dacă urmează să fie prezentat la o expoziție canină (caz în care tratamentul de după baie aplicat blănii este mai laborios și mai special).

Câinilor în general le place apa; dacă prima baie se face corespunzător și câinele se simte în siguranță, dacă apa nu e prea fierbinte sau dacă nu alunecă și nu îi intra săpun în ochi, la următoarele băi câinele va participa cu plăcere. Dacă, în schimb, prima baie produce o impresie neplăcută asupra câinelui, acesta va dispărea în spatele canapelei de fiecare dată când va bănui, după preparative, că urmează să fie supus din nou supliciului.

Așadar, cea mai importantă baie din viața câinelui dumneavoastră este prima. Astfel, veți pregăti momentul minuțios, pentru ca totul să fie perfect și să aveți, în urma acestei prime băi, un câine amator de astfel de distracții.

Pregătirea băii câinelui

Câinele trebuie să fie familiarizat cu camera de baie, care în niciun caz nu se va folosi pentru a închide câinele pentru a-l pedepsi. Dacă folosiți camera de baie ca pe o carceră, să nu vă mirați când câinele va refuza cu obstinație să intre înăuntru. Așadar, lăsați din când în când câinele să intre cu dumneavoastră în camera de baie-când vă spălați dimineața, de exemplu. Stropiți-l uneori cu apă, în joacă. Învățați-l că apa poate fi o distracție iar camera de baie o cameră ca oricare alta din casă.

Când se apropie momentul stabilit pentru baie așezați pe fundul căzii un prosop mare; prosopul se va îmbiba cu apa și va împiedica alunecarea câinelui în timpul băii, situație care poate să-l sperie pe el și să vă încurce pe dumneavoastră. În acest scop, dacă aveți, puteți folosi un covor din cauciuc-este mai stabil decât un prosop și are aderență mai mare. Apoi potriviți temperatura apei (testați pe încheietură mâinii sau partea interioară a cotului, ca pentru bebeluși) și umpleți cada în așa fel încât apa să ajungă la cca 5-10 cm sub burtă câinelui, în așa fel încât, dacă îi ridicați un picior, acesta să poată ieși cu ușurință în totalitate afară din apă. Dacă apa este prea mare, nu veți putea șampona bine câinele pe picioare, pe burtă și în zona coapselor, a cozii și a pieptului. Dacă apa este prea mică vă va fi dificil să udați câinele înaintea șamponării și să vă folosiți de din pentru șamponul exces înainte de clătire. Așezați la șamponul special pentru , cu capacul desfăcut. De asemenea, aduceți în baie un prosop mare destinat câinelui, pe care așezați-l în apropierea căzii.

Dacă veți folosi dușul pentru limpezire, nu mai este nevoie să vă pregătiți cu o găleată sau un lighean mare plin cu apă caldă. Întrucât în diverse momente ale băii câinele va avea tendința să se scuture, e bine să purtați un tricou sau o bluză de casă, pentru că vă veți uda oricum, măcar puțin.

Baia propriu-zisă a câinelui

Câinele se cheamă în camera de baie și stăpânul îl va lua cu blândețe în brațe, vorbindu-i, scărpinându-l și mângâindu-l. Încet, îl va așeza în apă, întâi cu picioarele dinapoi și apoi, dacă nu protestează, cu toate patru picioarele. Dacă temperatura apei este bună, câinele în general nu protestează. Începeți prin a vă turna șampon în palmele ude și a forma un colier de clăbuc în jurul gâtului câinelui; această măsură va împiedica eventualii paraziți să i se refugieze pe cap în timpul băii. Continuați prin a umezi cu apă toată blana câinelui, dinspre gât înspre coadă, fără a uda capul și ferind urechile. Urechile câinilor sunt sensibile la apă și, dacă accidental rămâne umezeală în ele după o baie, câinele riscă să facă otită.

Atenție, dacă doriți să folosiți dușul pentru umezirea blănii sau pentru clătire, trebuie să știți ca apa trebuie potrivită cu atenție înainte de a îndreptă jetul spre câine și că unii câini se sperie de zgomotul făcut de duș. După ce ați udat câinele complet, turnați șampon în palme și începeți să șamponați câinele, masând ușor pielea. În mod normal câinilor le place măcar partea asta a băii. După ce ați șamponat bine tot corpul câinelui, limpeziți cu apă curată din belșug, fie turnând apă din lighean, fie folosind dușul, până când șamponul este perfect îndepărtat. Apa rămasă în blană se scurge apăsând blana cu mâna în sensul creșterii firelor de păr și această operațiune este necesară mai ales în cazul raselor cu păr lung.

Puteți scoate dopul căzii, lăsând apa murdară să se scurgă, și începeți să șamponați picioarele, pe care apoi le limpeziți bine cu apă. Acesta este unul dintre momentele când câinele va vrea să se scuture, așadar veți pune rapid pe el prosopul și îl veți usca dumneavoastră, frecând energic blana și masând astfel bine întreg corpul câinelui. Masajul este benefic pentru refacerea stratului natural de sebum de pe blana, întrucât stimulează circulația sângelui prin vasele capilare care hrănesc pielea și glandele din piele.

Uscarea și toaletarea câinelui după baie

Câinele, cu blana încă umedă, va fi dus într-o încăpere din casă în care este cald și nu sunt curenți de aer. Va fi învelit într-un alt prosop uscat și va fi lăsat să se usuce natural – câinii detestă foenul! Dacă totuși vă decideți să folosiți uscătorul de păr și câinele îl acceptă, aveți grijă să nu îl apropiați prea mult de pielea câinelui, întrucât jetul de aer fierbinte îl poate deranja, speria și chiar frige. Când blana este uscată, câinele se unge până la piele, prin masaj, cu lanolină, ulei de nurcă sau un alt ulei special apoi se perie și se piaptănă, descâlcindu-se eventualele noduri și îndepărtându-se prin tăiere cu o foarfecă ceea ce nu se poate descâlci. Dacă este cazul, se tăie unghiile, întrucât după baie sunt mai moi și operațiunea este mai ușoară. Se curăță apoi urechile câinelui și i se dă o gustare-baia a fost un succes!

Rețineți!

  • Nu îmbăiați câinele mai des decât este cazul! De două ori pe an este suficient! Dacă miroase neplăcut, încercați să eliminați cauzele sau, dacă nu știți care sunt acestea, mergeți la medicul veterinar.

 

  • Folosiți numai șampoane speciale pentru câini; șampoanele pentru uz uman nu sunt potrivite pentru blana și pielea câinilor-ele pot usca pielea, o pot irita, pot degresa excesiv blana și astfel ați face câinelui mai mult rău decât bine.

 

  • Feriți ochii și urechile câinelui de apă!

 

  • Verificați întotdeauna temperatura apei – atât apa din cadă cât și a jetului de la duș.

 

  • După baie, nu lăsați câinele cu blana încă umedă afară pe vreme rece!

 

 • După baie, periați câinele, mai ales dacă are blana lungă!

Articol scris de: Messa
Foto: o0o0xmods0o0o