Îngrijirea săptămânală a urechilor

Săptămânal, pe lângă ritualul obișnuit al îngrijirii blănii, vom acorda o atenție specială urechilor și danturii câinelui. Pentru ca această operațiune să se desfășoare întotdeauna cu succes, este bine să ne obișnuim câinele încă de la început cu toată „procedura”, astfel încât s-o accepte, dacă nu cu plăcere, cel puțin cu răbdare.

Îngrijirea urechilor nu presupune în general rezistență din partea câinelui, deoarece manipularea acestei zone le produce plăcere. În cazul în care, deși execuți operațiunea corect și cu blândețe, câinele își ferește urechile și nu descoperi o zgârietură sau o căpușă, s-ar putea să aibă o zonă dureroasă și trebuie prezentat medicului veterinar pentru stabilirea cauzei.

Se recomandă ca urechile să fie verificate cu și mai multă atenție la câinii cu urechi căzute (Cocker Spaniel, Springer Spaniel etc.) și la câinii care înoată sau care sunt îmbăiați frecvent, deoarece umezeala creează un mediu favorabil pentru infecții și paraziți.

Pentru curățarea urechilor ai nevoie de comprese sterile (se găsesc la orice farmacie), bețișoare pentru urechi și apă oxigenată sau Otisept. Nu vei utiliza bețișoarele decât după ce le-ai înfășurat capătul pe care îl introduci în urechea câinelui cu o fâșie de compresă; vata cu care acestea sunt înfășurate din fabricație se scămoșează și o astfel de scamă rămasă în urechea câinelui poate produce iritații și infecții. În plus, textura compreselor permite o curățare mai eficientă, deoarece murdăria se adună în „ochiurile” dintre fibre.

Prima operațiune este curățarea „la suprafață” a ambelor urechi – se ia o compresă și se înfășoară pe deget (dacă ai unghii lungi, folosește mai multe comprese, ca să nu zgârii pielea sensibilă din ureche) și se șterge partea interioară externă a urechii. După ce ai curățat astfel „grosul”, poți începe o curățare mai amănunțită, pentru zonele în care ai acces mai greu. Astfel, iei un bețișor cu capătul înfășurat într-o fâșie de compresă, îl înmoi în apă oxigenată sau Otisept și începi curățarea urechii mai în profunzime. Nu introduce bețișorul prea adânc sau în zone pe care nu le poți vedea bine, pentru că o mișcare mai bruscă a câinelui poate introduce bețișorul mult prea adânc, într-o zonă sensibilă, și îi poți face rău.

Dacă urechile sunt foarte murdare, va trebui să imobilizezi cățelul între genunchi sau într-un colț, sau va trebui să apelezi la asistența unei alte persoane. Vei picura Otisept în ambele urechi și le vei masa bine la bază, cca. 1 minut, pentru ca dezinfectantul să aibă timp să acționeze iar murdăria să se înmoaie și să fie mai ușor de îndepărtat. Apoi vei proceda ca mai sus, folosind însă mai multe comprese și mai multe bețișoare, câte unul curat la fiecare inserție!

Atenție, câinele va încerca să-și scuture excesul de Otisept din urechi astfel încât trebuie să ai grijă să nu te stropească. Nu este periculos decât dacă îți intră în ochi, dar în orice caz, nu este prea plăcut.

Câinii cu urechi mari, căzute (Basset, Cocker Spaniel etc.) sunt mai predispuși la infecții bacteriene ale urechii și la infestarea cu diferite ciuperci. Ei au nevoie de îngrijire specială a urechii, care constă în eliminarea firelor de păr crescute în canalul auditiv, pentru a permite o ventilație corespunzătoare. Această operațiune este necesară și la câinii care nu năpârlesc și care au păr excesiv în jurul și în interiorul canalului urechii (Schnautzer, Caniche, Bouvier etc.)

Pentru a îndepărta părul crescut astfel, poți utiliza o pensetă – zona respectivă este slab inervată și câinele nu va protesta decât dacă ai smuls din întâmplare un fir crescut mai sus de canalul auditiv. Pentru o mai bună protecție în cazul în care câinele nu stă liniștit în timpul operațiunii și riscă să se rănească de la o mișcare bruscă, poți înfășură capetele pensetei cu o fâșie de compresă. Ai însă grijă să nu se desfacă și să „scape” în ureche. O altă metodă pentru îndepărtarea firelor de păr în exces este să pudrezi zona cu atenție, cu o pudră specială pentru urechi, apoi să smulgi firele nedorite cu vârfurile degetelor.

În cazul în care câinele este sensibil la atingere, are depuneri mari de cerumen sau murdărie închisă la culoare, urechea este inflamată și pielea înroșită, urechile emană un miros puternic și neplăcut sau animalul se scarpină insistent și își apleacă capul pe partea urechii respective, trebuie să-l duci neapărat la medic.