Șocul anafilactic la pisici

Anafilaxia este o problemă de sănătate care se instalează rapid, atunci când pisica este expusă la un anumit alergen. În cazuri extreme, reacția la alergeni poate fi fatală. Anafilaxia este imprevizibilă pentru că aproape toate substanțele pot declanșa o reacție alergică. Efectele acestor reacții pot fi diminuate de identificarea rapidă a alergiei și de administrarea imediată a unui tratament adecvat.

Aproape orice substanță înghițită, atinsă sau mirosită poate cauza anafilaxie la pisici. De asemenea, înțepăturile insectelor sau medicamentele pot fi cauze ale reacțiilor alergice. Dacă pisica dumneavoastră a intrat în contact cu cu un alergen periculos, corpul acesteia va reacționa de obicei foarte sever.

Simptomele unei reacții alergice severe includ stare de șoc, respirație îngreunată, vomă, urinare necontrolată. Gingiile animalului vor avea o culoare palidă iar picioarele vor fi reci. O altă reacție alergică poate implica umflarea capului pisicii. Reacțiile alergice sunt destul de rapide, declanșându-se de obicei la câteva minute după expunerea la factorul alergen. Câteodată, zona în care pisica a fost înțepată sau a intrat în contact cu alergenul va fi iritată, foarte caldă și dureroasă. Este foarte important ca patrupedul să nu se rănească mai mult încercând să se scarpine sau să muște zona respectivă.

Reacția pisicii dumneavoastră la un alergen poate fi imediată și nu există teste științifice care să determine dacă patrupedul este hiper-sensibil la anumiți stimuli. Este important să îndepărtați substanța care provoacă reacția alergică cât mai repede, după ce aceasta a fost identificată. Uneori un vaccin poate fi suficient, dar în cazurile severe va fi nevoie de spitalizare. Pe lângă eliberarea căilor respiratorii, felinei îi vor fi administrate fluide pentru a se rehidrata. Medicamente precum epinefrina sunt administrate în cazul șocurilor severe, iar antihistaminicele vor ajuta la controlul pe viitor al alergiei. De cele mai multe ori, animalele care au suferit o reacție alergică severă vor avea nevoie de tratament intens între 24 și 48 de ore după declanșarea șocului anafilactic.

Nu există modalități eficiente de a preveni prima reacție alergică, însă odată ce alergenul este identificat, contactul cu acesta poate fi controlat. Șocul anafilactic este un tip de reacție alergică ce poate duce rapid la moarte dacă nu este tratată la timp. În cazul în care credeți că pisica dumneavoastră suferă un șoc anafilactic, mergeți de urgență cu animalul la cea mai apropiată clinică veterinară.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain

Leave a Reply