Pisicile se pot îneca din diverse cauze, iar cu cât animalul sugrumat încearcă mai tare să respire cu atât va deveni mai panicat. Felinele se pot îneca cu obiecte obișnuite din casă, precum nasturi, haine, șnururi, beteală sau jucării mici. De asemenea, pisicile se pot îneca și cu bucăți de mâncare foarte mari. Existe și cazuri în care pisicile se pot îneca din cauza umflării gâtului, că efect al unei alergii. Oricare dintre situații poate pune viața patrupedului în pericol iar proprietarul trebuie să reușească să elibereze căile respiratorii ale animalului fără să se rănească sau să agraveze situația pisicii.
În cazul în care nu sunteți sigur dacă pisica dumneavoastră s-a înecat cu ceva, există câteva semne care ar putea indică o astfel de problemă. Urmăriți dacă pisica își freacă lăbuța de bot, limba animalului căpătă o tentă de albastru, patrupedul este amețit sau chiar inconștient. Apropiați-vă de felină cu precauție. Dacă pisica este stresată și agitată, imobilizați-o.
Apucați capul pisicii cu degetul mare și arătătorul de la aceeași mână, sprijinindu-i capul în palmă. Degetele cu care încercați să deschideți gura pisicii trebuie să fie poziționate chiar în spatele caninilor. Ridicați ușor capul animalului astfel încât nasul acestuia să fie în poziție verticală. Apropiați degetul mare de cel arătător și gura pisicii se va deschide. Scoateți ușor limba patrupedului și, dacă vedeți obiectul, încercați să-l scoateți cu degetul. În cazul în care obiectul din gura pisicii este un ac, renunțați la încercarea de a-l scoate și mergeți de urgență la un medic veterinar.
Dacă nu puteți scoate obiectul (altul decât un ac), ridicați pisica apuncandu-i picioarele din spate. Scuturați energic animalul și loviți ușor spatele acestuia pentru a-l ajuta să elimine obiectul străin. Dacă pisica nu elimină obiectul, așezați-o pe o parte și puneți-vă palmele în spatele ultimei coaste, pe ambele părți ale abdomenului. Apropiați palmele rapid de trei sau patru ori. Repetați această manevră dacă obiectul nu este eliminat.
În cazul în care obiectul îneacă în continuare pisica, mergeți de urgență la un medic veterinar. Dacă obiectul a fost eliminat dar pisica tot nu respiră, verificați pulsul animalului așezându-vă degetele în spatele umărului și pe mijlocul pieptului patrupedului. În cazul în care inima pisicii bate, întoarceți animalul pe o parte. Întindeți-i gâtul, țineți gura patrupedului închisă și suflați cu fermitate în nările acestuia. Repetați procedura de trei ori, o dată la patru secunde, până când simțiți că pisica se împotrivește sau că pieptul acesteia se ridică. După fiecare repriză de respirație artificială, așteptați câteva secunde pentru a sesiza dacă pisica poate respira singură. Dacă animalul nu își revine, duceți-l de urgență la un medic veterinar și continuați respirația artificială pe drum.
Mihail Grigore
Foto: Public Domain