Probleme ale sarcinii la pisici

Pisicile sunt uneori predispuse la probleme de sănătate, fie în timpul sarcinii, fie după naștere. Pentru acest motiv este bine să aveți la îndemână numărul de telefon și adresa celui mai apropiat cabinet veterinar. Majoritatea pisicilor trec peste sarcină fără probleme însă trebuie să fiți conștienți că există și cazuri mai puțin norocoase. Este foarte important să reușiți să identificați simptomele specifice anumitor probleme și să aveți grijă de sănătatea pisicii și a feților.

Eclampsia

Scăderea nivelului de calciu din sângele pisicii poate provoca eclampsia, o boală care poate amenința viața patrupedului. Această problemă apare, de obicei, în ultimele stadii ale sarcinii. Un supliment de calciu, administrat în această perioadă, poate preveni apariția eclampsiei, mai ales când aveți o pisică adoptată de la un adăpost sau de pe stradă, pentru că dieta acestor pisici nu a fost prea bogată. Comportamentul pisicii poate indica prezența eclampsiei. Pisicile îmbolnăvite sunt neliniștite, gâfâie și se enervează foarte repede. Simptomele fizice includ salivarea, pierderea coordonării în mișcări și durerea în timpul mersului. În ultimele faze ale eclampsiei pisicile au spasme musculare și își pot pierde subit cunoștința. Această boală trebuie tratată de urgență, iar pisica trebuie consultată de un medic veterinar imediat după depistarea primelor simptome.

Avortul spontan

Starea proastă de sănătate a pisicii sau anumite infecții pot provoca malformații ale fetușilor, care vor fi avortați spontan. Cauze ale avortului includ infecția cu bacteria Salmonella sau cu organismul protozoar care provoacă Toxoplasmoza. De asemenea, traume fizice din timpul sarcinii pot duce la o detașare a placentei și avort. Anumite medicamente, precum aspirina, steroizi și câteva antibiotice au fost identificate ca posibile cauze ale declanșării avortului. Simptomele includ febră, sângerări ale vaginului, lipsa de vioiciune și depresie. Fetușii avortați nu sunt găsiți întotdeauna pentru că pisica îi poate ascunde sau chiar mânca. Toate simptomele ale avortului trebuie considerate ca urgențe și pisica însărcinată va fi consultată în cel mai scurt timp de un doctor veterinar. Pisica va trebui să fie examinată și pentru a depista cazurile în care patrupedul nu a eliminat toți fetușii.

Resorbția

Resorbția este un proces interesant în care un fetus mort este complet absorbit înapoi în sistemul mamei. Simptomele externe, care pot indica acest proces, sunt foarte rare. Totuși când resorbția pare să fi avut loc, este esențial să mergeți cu pisica la un veterinar pentru a vă asigura că nu mai sunt fetuși rămăși în corpul patrupedului.

Mihail Grigore
Foto: Mrmiscellanious

Leave a Reply