Shih Tzu – micuțul „leu” chinezesc

Rase de câini - câinele Shih Tzu

Shih Tzu este o rasă de câini de talie mică, caracterizată de blana lungă și mătăsoasă. Shih Tzu este una dintre cele mai vechi rase de câini, iar primele exemplare au fost crescute în China. Numele rasei înseamnă, într-o traducere aproximativă, „Câinele Leu”. Această denumire făcea referire la asemănarea dintre câini și modul în care leii erau descriși în arta orientală. Shih Tzu a fost recunoscută de American Kennel Club în 1969.

Istorie

Analize recente ale ADN-ului acestei rase au confirmat că strămoșii patrupedelor Shih Tzu sunt printre primii câini dresați. Cercetătorii au studiat scheletele unor câini asemănători celor din rasa Shih Tzu găsite în apropierea așezărilor omenești vechi de zece mii de ani. Originea exactă a rasei moderne este însă neclară. Potrivit unei teorii, Shih Tzu a apărut ca rezultat al încrucișării dintre câinii Pechinez și cei de origine tibetană. Cert este că, începând din secolul al XVII-lea, câini din rasa Shih Tzu erau, deseori, imortalizați în picturile artiștilor de la curțile nobililor chinezi. Primele exemplare au ajuns în Europa (Marea Britanie și Norvegia) în 1930 și, cinci ani mai târziu, s-a înființat Shih Tzu Club în Anglia. Rasa a devenit foarte populară și în Statele Unite ale Americii după cel de-al doilea Război Mondial. La sfârșitul deceniului șapte al secolului trecut, American Kennel Club a recunoscut rasa Shih Tzu și a încadrat-o în „Toy Group”.

Aspect

Shih Tzu este un câine mic, cu nas scurt și ochi mari. Blana este lungă, deasă și formată din două straturi. De obicei, părul de pe cap este prins într-un moț pentru a evita eventuale infecții ale ochilor. În cazul câinilor Shih Tzu, orice culoare a blănii este acceptată. Cu toate că acești câini au blana lungă, Shih Tzu este considerată o rasă hipoalergenica. Majoritatea exemplarelor nu depășesc 26 de centrimetri în timp ce greutatea ideală este în jur de 6 kilograme. Urechile sunt aplecate și acoperite de blană iar este pe spate.

Temperament

Câinii Shih Tzu sunt în primul rând niște foarte buni companioni. Nu își doresc nimic mai mult decât să stea în casă cu familia. Se înțeleg foarte bine cu alte animale de casă și copiii mai mari. Sunt foarte sociabili, siguri pe ei și alerți. Dacă rămân pentru multă vreme fără stăpân, aceste patrupede pot deveni destul de distructive. Sunt docili și liniștiți, însă le place foarte mult să se joace. Având în vedere trecutul lor „nobil”, acești câini așteaptă să fie răsfățați și pot fi uneori destul de încăpățânați.

Sănătate

Shih Tzu pot suferi de mai multe boli ereditare. Printre cele mai întâlnite sunt displazia de șold și probleme ale ficatului. Botul scurt face ca acești câini să fie foarte sensibili la temperaturi înalte. Multe firme de transport aerian nu vor accepta prezența acestor câini la bordul avioanelor atunci când temperatura din timpul zborului poate depăși 24 de grade Celsius. Câinii Shih Tzu au probleme când beau apă având în vedere că aceasta le poate intra în nas. De aceea, mulți Shih Tzu sunt dresați să bea din vase speciale, folosite pentru hamsteri sau gerbili. Zona din jurul ochilor ar trebui controlată în fiecare zi pentru a se evita acumularea de mucus. Aceștia trăiesc între 10 și 18 ani.

Caracteristici

Blana câinilor Shih Tzu are nevoie de îngrijire suplimentară și trebuie periată zilnic. Aceste patrupede trebuie spălate cel puțin o dată pe lună și nu suportă foarte bine climatul umed. Este foarte important ca urechile și ochii animalului să fie menținute curate. Câinii sunt predispuși la obezitate și nu trebuie hrăniți în exces. Din cauza încăpățânării, acești câini pot fi destul de greu de dresat pentru casă. Shih Tzu se vor bucură de o scurtă plimbare zilnică sau de reprize prelungite de joacă în casă.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain