Samoyed – câinele care zâmbește

Câinii Samoyed își iau numele de la tribul Samoyed din Siberia. În Europa această rasă de câini era denumită și Bjelkier. Câinii Samoyed erau crescuți pentru a mâna turmenele de reni, să tragă sănii și să țină cald stăpânilor, dormind lângă ei. Principala caracteristică a câinilor Samoyed este coama din jurul gâtului și albul imaculat al blănii. Rasa Samoyed a fost recunoscută de American Kennel Club în anul 1906.

Istorie

Samoyed este considerată una dintre cele mai vechi rase de câini domestici. Analize recente ale ADN-ului acestui câine au demostrat că Samoyed au fost domesticiți în urmă cu aproximativ 3.000 de ani în nordul Rusiei și în Siberia. După revoluția comunistă din 1917, numărul de câini Samoyed a scăzut dramatic. Totuși, mai mulți crescători și exploratori au adus exemplare de Samoyed în Europa și Statele Unite ale Americii la începutul secolului trecut. Unele dintre cele mai importante expediții polare au fost făcute pe sănii trase de câini Samoyed.

Aspect

Rase de câini - câinele Samoyed
Câinele Samoyed

Câinii Samoyed sunt de mărime medie, femelele cântărind aproximativ 20 de kilograme, în timp ce masculii pot ajunge la 33 de kilograme. Blana acestor patrupede este densă, formată din două straturi. Culoarea blănii poate fi alb imaculat (cea mai apreciată), biscuit, crem sau champagne. Buzele câinelui sunt cutate și creează iluzia că patrupedul zâmbește permanent. Ochii sunt depărtați, cu o expresie alertă și inteligentă.

De obicei, ochii sunt negri sau căprui, alte culori nefiind acceptate în concursurile de profil. Urechile sunt de formă triunghiulară, acoperite cu blană și cu vârf rotunjit. Coada este una dintre caracteristicile specifice rasei. Ca și în cazul Malamutului, coada este stufoasă și întoarsă pe spatele animalului. Atunci când este relaxat, Samoyed își va lăsa coada în jos sau o va folosi pentru a- acoperi atunci când doarme frig.

Temperament

Samoyed nu sunt foarte buni câini de pază din cauza caracterului prietenos. Totuși, acești câini sunt destul de gălăgioși, lătrând de fiecare dată când cineva se apropie de ei. Samoyed sunt companioni excelenți, înțelegându-se foarte bine cu alte animale din casă sau cu copiii. Trecerea anilor nu afectează buna dispoziție a câinilor Samoyed, aceștia fiind foarte jucăuși pe tot parcursul vieții.

Având în vedere trecutul de animal de povară, Samoyed nu va avea nicio problemă dacă va fi pus să tragă o sanie sau o greutate. Pe lângă trasul săniilor, Samoyed erau folosiți și pentru a mâna turme. Din acest motiv va încerca să-și îndrume colegii de joacă în ce direcție dorește. Samoyed sunt foarte rar agresivi. Firea sociabilă îi face să își dorească permanent atenția stăpânului și, dacă sunt lăsați singuri pentru o perioadă mai lungă, pot fi destul de distrugători. Dresajul trebuie făcut din primii ani de viață pentru că Samoyed tinde să refuze comenzi în mod voit, deși înțelege dorința dresorului.

Sănătate

Samoyed sunt predispuși la o boală renală genetică („Samoyed Hereditary Glomerulopathy”). De asemenea, proprietarii de Samoyed trebuie să fie atenți la semne ale displaziei de șold, problemelor cu ochii, precum cataracta, entropionul sau glaucomul. Ca și alte rase pure de câini, Samoyed sunt predispuși la diabet. Dieta echilibrată și multă mișcare în aer liber pot menține un câine Samoyed sănătos. Speranța de viață a unui Samoyed este de 12-15 ani.

Caracteristici

Un aspect interesant al câinilor Samoyed este faptul că aceste patrupede nu prezintă cunoscutul „miros de câine”, făcându-i perfecți pentru traiul în interior. Mai mult, lipsa mătreții face din Samoyed o rasă hipoalergenica. Blana deasă a acestor câini necesită periere și pieptănare zilnică. Vremea caldă le poate provoca supraîncălzire, motiv pentru care preferă perioadele de timp mai răcoroase. Samoyed au o calitate extraordinară de a recunoaște emoțiile stăpânului.

Mihail Grigore
Foto: Appleinfl