Border Collie – un prieten plin de energie

Border Collie este un câine ciobănesc, cu originea în Marea Britanie. Câinii din rasa Border Collie sunt considerați printre cele mai inteligente animale de companie. La început, acești câini au fost crescuți pentru viața la fermă și păzitul turmelor. Astăzi sunt folosiți în principal la căutarea persoanelor dispărute, în misiunile de salvare din zonele muntoase și la detectarea urmelor după miros. Border Collie trebuie să beneficieze de foarte mult exercițiu fizic și stimulare mentală în activitățile zilnice.

Istorie

Câinii Border Collie sunt descendenții unor ciobănești din zona de graniță dintre Scoția și Anglia. Rasa a apărut aproximativ în secolul al XVIII-lea și a primit numele actual în 1915, pentru a se diferenția de rasa tradițională de Collie, recunoscută de Kennel Club-ul britanic în 1860. Multe dintre cele mai bune exemplare de Border Collie îl au că strămoș comun pe Old Hemp, un câine tricolor, care s-a născut în septembrie 1893.

Aspect

Câinii din rasa Border Collie sunt de talie medie, fără vreo caracteristică exagerată. Corpul este bine proporționat, echilibrat și agil. Blana este moale iar câinele nu pierde foarte mult păr în perioada de năpârlire. Cele mai întâlnite combinații de culori ale blănii sunt alb cu negru sau roșu cu alb. Totuși, există și exemplare cu o singură culoare a blănii. Culoarea ochilor poate varia de la maro la albastru, fiind destul de întâlnite și cazurile în care fiecare ochi are o culoare diferită. Și urechile câinilor pot fi destul de variate – unele exemplare pot avea urechi ridicate permanent în timp ce altele le pot avea lăsate complet. Masculii sunt mai mari decât femelele, putând ajunge la 55 de centrimetri înălțime. Un Border Collie mătur cântărește, în medie, 20 de kilograme.

Temperament

Rase de câini - câinele Border Collie
Câinele Border Collie

Un Border Collie urmărește permanent să-și mulțumească stăpânul. Este un câine care se atașează foarte puternic de oamenii din jurul lui, însă nu suportă să fie bruscat de necunoscuți. Acești câini sunt recomandați oamenilor care sunt capabili să le ofere foarte multă atenție și mișcare. Se simt cel mai bine când au o treabă de făcut și devin apatici dacă mintea nu le este mereu ocupată. De multe ori, acești câini vor încerca să-și îndrume stăpânii mușcându-i ușor de glezne. Având în vedere temperamentul lor foarte energetic, câinii Border Collie nu sunt recomandați stăpânilor cu copii mici. Mulți câini din această rasă sunt abandonați la adăposturi pentru că stăpânii i-au ales pentru aspectul și inteligența lor, fără să fie pregătiți pentru nevoile acestor patrupede.

Caracteristici

Cele mai întâlnite boli la această rasă sunt displazia de șold și epilepsia. Acești câini trăiesc în medie 12 ani și cea mai întâlnită cauză a morții este cancerul (în 23% din cazuri). Totuși, câinii Border Collie sunt recunoscuți pentru rezistența și sănătatea lor. O femelă poate purta între patru și opt pui la o singură sarcină. Având în vedere că nu este pretențios în ceea ce privește mâncarea, întreținerea unui astfel de câine nu este deloc scumpă. Totuși, în primele luni de viață, hrană adecvată poartă un rol esențial în evitarea posibilelor viitoare probleme de sănătate. Au nevoie de cel puțin două ore de exerciții fizice pe zi. Aceste patrupede sunt mereu alerte și gata de mișcare, fiind printre cele mai ușor de dresat.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain