Selkirk REX

Istoricul rasei

Singura rasă felină din lume care a fost denumită după o persoană este Selkirk Rex. Se presupune că, această pisică cu păr cârlionțat, provine dintr-o pisică de casă găsită într-un adăpost din Montana. În anul 1987, Jeri Newman din Livingston, Montana, a făcut cunoscută această rasă, menționând totodată că pisicile Selkirk au primit acest nume de la bunicul ei.

Prezentând trăsăturile unei pisici mari, din punct de vedere al conformației, Selkirk Rex este asemănătoare cu rasa British Shorthair. Specific acestei rase este aspectul blănii, aceasta fiind plușata, cu onduleuri mari, mai pronunțate la exemplarele cu părul lung. La naștere, pisoii care vor avea păr ondulat se vor distinge ușor de cei cu păr drept datorită mustăților cârlionțate. În timp, blana lasă impresia că are mai puține onduleuri decât la început. Pisicuțele Selkirk sunt deosebit de răbdătoare, tolerante și iubitoare. Sunt sănătoase și viguroase, având capul rotund fără porțiuni plate.

Din punct de vedere al personalității, aceste pisici au moștenit caracterul delăsător și rezervat al pisicuțelor British Shorthair, firea afectuoasă caracteristică Persanelor și temperamentul jucăuș al Exoticelor. Datorită personalitaii și aspectului lor, aceste pisici nu trebuie să aibă un stăpân rigid și foarte organizat.

Exemplarele ideale trebuie să aibă blana deosebit de ondulată pe părțile laterale ale corpului, pe abdomen și în jurul gâtului, pe spate blana fiind mai puțin ondulată. Pisicile Selkirk Rex pot avea blana scurtă sau lungă, întreținerea acesteia făcându-se exact la fel ca în cazul celorlalte pisici cu păr scurt sau lung. Pentru a se păstra aspectul ondulat al blănii, nu este recomandat periajul frecvent al acesteia, indiferent de lungimea firului, dar este indicată folosirea unui șampon care să nu îmbâcsească blana și care să îi confere un aspect mătăsos.

Selkirk Rex standard

Este o pisică de mărime medie spre mare, cu structura osoasă solidă, datorită căreia poate atinge o greutate surprinzătoare, lăsând totodată impresia de putere. Selkirk Rex este o pisică activă, cu personalitate dulce și adorabilă.

Capul este lat și rotund, cu obraji proeminenți atât la femele, cât și la masculi. Botul are o lățime medie, lungimea sa fiind egală cu jumătate din lățime, ceea ce îi conferă un aspect pătrățos. Nasul este situat sub linia ochilor, bărbia este fermă și bine dezvoltată, direct proporțională cu restul capului. Urechile sunt de mărime medie, rotunjite spre vârf și mai late la bază, smocurile de păr existente în această zonă fiind ondulate. Ochii sunt mari și rotunzi, dispuși la o distanță apreciabilă și au colțurile interioare și cele exterioare situate la același nivel.

Corpul este foarte bine proporționat, de mărime medie spre mare, dar fără a lăsa impresia de lungime. Aceste pisici au spatele drept, cu o ușoară ridicătură spre partea dorsală, lățimea la nivelul umerilor trebuind să fie egală cu cea de la nivelul șoldurilor. Lungimea cozii este direct proporțională cu lungimea corpului, este lată la bază, vârful nefiind nici teșit, dar nici ascuțit.

Picioarele au o lungimie medie spre lungă, proporționale cu mărimea corpului, prezentând labe mari, rotunde și compacte, cu câte 5 degete la cele anterioare și câte 4 la cele posterioare.

Diferențele de lungime ale blănii sunt cel mai evidente la nivelul cozii și al ,,gulerului”. În schimb, la exemplarele cu păr scurt, blana de pe coadă are aceeași lungime cu cea de pe corp, iar onduleurile de pe coadă sunt dispuse uniform în jurul acesteia, având un aspect plușat. Atât blana scurtă, cât și cea lungă este fină, compactă și, bineînțeles, ondulată, densă, fără zone golașe sau prea puțin acoperite de păr. Blana nu trebuie sa fie lipită de corp, cu aspect neted, ci zburlită. Este neuniformă, onduleurile fiind largi și dispuse neregulat. Gradul de ondulare variază în funcție de lungimea firului, de sexul și de vârsta pisicii. Astfel se poate constata un grad mai mic de ondulare la exemplarele tinere și la pisoi.

La nivelul blănii sunt permise toate culorile, precum și combinațiile acestora. Culoarea ochilor poate fi căprui, auriu, galben sau verde; albastru la pisicile bicolor sau colourpoint. Nasul și pernițele lăbuțelor sunt roz la pisicile de culoare albă. La cele negre, firul de păr este negru – cărbune de la rădăcină până la vârf, iar pielea nasului și pernițele lăbuțelor sunt negre. Pentru cele cu firul crem este de preferat o nuanță deschisă, fără marcaje, cu pielea nasului și pernițele roz. La cele ciocolatii, sunt preferate nuanțele intense, ce tind spre maroniu, iar pielea nasului și pernițele lăbuțelor sunt maronii.

Încrucișările, în afara rasei, sunt permise cu exemplare aparținând raselor British Shorthair, Persane și Exotice.