Havana Brown

Origine și istoric

Pisicile maro sunt cunoscute de secole. Ele sunt probabil originare din Asia de Sud-Est și fac parte din grupul mai numeros al Pisicilor din Siam. Au ajuns în Marea Britanie în secolul al XIX-lea, odată cu importul Siamezei. Aceste pisici au fost descrise ca „Siameze cu blana de culoare maro și cu ochi verzi-albăstrui”. Havana Brown este perfectă pentru persoanele care vor un prieten sociabil, afectuos și prietenos datorită comportamentului lor se mai numesc și pisici de ciocolată.

Documentele atestă că pisicile de culoare maro erau cunoscute și expuse în Europa în jurul anului 1890. Unul dintre numele pe care le-au primit este acela de „Pisici elvețiene de munte”. Ele au dispărut până după perioada celui de-al doilea Război Mondial, făcându-și din nou apariția în 1950. Strămoșul rasei Havana Brown, așa cum o știm astăzi, este rezultatul unei împerecheri accidentale dintre o pisică neagră cu păr scurt și o Siameză seal-point.

Descriere generală

Primul lucru pe care îl remarcăm este blana ei strălucitoare, de culoarea mahonului. O altă caracteristică unică este capul, mai mult lung decât lat. S-ar putea să fiți surprinși, atunci când vreți să luați în brațe o astfel de pisică pentru că este mult mai grea decât pare. Corpul său are o mărime medie, trebuie să fie ferm și musculos, dând în același timp atât o impresie de putere, cât și de eleganță și de grație. Masculii tind să fie mai mari, cântărind de obicei între 3,5 și 4,5 kg, în timp ce femelele au o greutate cuprinsă între 2,7 și 3,5 kg. La naștere, pisoii sunt complet de culoare maro.

Personalitate

Exemplarele din această rasă sunt foarte inteligente, știu când sunt certate, răspund când sunt chemate și pot fi ușor dresate să meargă în lesă. Aceste pisici se pot adapta călătoriilor pe care le faceți cu mașina, cu avionul sau cu orice alt mijloc de transport, fiind un bun partener de „trafic”. Unele torc atât de zgomotos, încît par să vibreze!

Datorită tuturor acestor calități, Havana Brown este un animal de companie ideal, indiferent dacă vreți să vă prezentați cu ea în expoziții sau pur și simplu să o păstrați numai pentru dumneavoastră. Nu e deloc neobișnuit ca o astfel de pisică să vă atingă cu lăbuța pentru a vă atrage atenția sau să o rupă la fugă, după care să se așeze drept la picioarele dumneavoastră, cerând cu insistență să o scărpinați pe burtică. Datorită flexibilității de care dau dovadă aceste pisici, ele se vor adapta programului dumneavoastră zilnic, dar nu este indicat să le lăsați singure perioade mai lungi de timp.

Există câteva teorii vehiculate pe tema modului în care aceste pisici și-au dobândit numele. Unii istorici afirmă că rasa a fost denumită după un iepure de aceeași culoare; totuși, majoritatea admiratorilor acestei pisici cred că numele rasei provine de la culoarea țigărilor havaneze.

Întreținere

Deoarece Havanezele sunt pisici cu păr scurt, întreținerea de rutină este minimă. Dacă participați cu pisica la expoziții, este necesar să îi faceți o baie cu cîteva zile înaintea competiției. După uscarea completă a blănii, periați-o cu blândețe, îndepărtând firele moarte.

De obicei, pisoii sunt dați spre adopție numai după ce aceștia au împlinit vârsta de douăsprezece săptămâni, atunci când pisoii sunt dezvoltați suficient din punct de vedere fizic și psihic, pentru a face față unui nou mediu de viață. Este indicat ca o astfel de pisică să fie ținută exclusiv în interior, să fie castrată sau sterilizată și să aibă asigurate hrana necesară, suprafețe speciale pentru exersarea ghearelor și zone în care să se poată juca în voie.

Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM