Pisica Somaleza

Într-o scurtă caracterizare a acestei rase, crescătorii spun că pisica Somaleza este plină de viață, jucăușă și foarte iubitoare, dar și vicleană, deosebit de frumoasă, cu blana extrem de fină, cu coada mare și stufoasă, datorită acestor caracteristici fiind asemănată cu o vulpe.

Istoria acestei rase a început cu Evelyn Mague, o crescătoare americană care a dat și numele acestei rase, care fusese deseori denumită „Abisiniana cu palton”. Ea a ales acest nume deoarece Somalia se învecina cu Abisinia.

Înfățișare

Somaleza este o pisică de mărime medie spre mare, bine proporționată, ușor de întreținut și cu un comportament echilibrat, lăsând impresia de dinamism, vigoare și sănătate.

Capul este rotund, cu pomeții conturați delicat. Se observă o linie ascendentă din dreptul nasului până la nivelul frunții. La această rasă, botul nu trebuie să fie ascuțit, iar bărbia trebuie să fie rontunjita. Urechile sunt mari, ușor ascuțite, late, cupate la bază plasate spre extremitatea posterioară a capului. Ochii mari și expresivi sunt puși în evidență de pleoapele de culoare mai închisă, înconjurate de o porțiune mai deschisă ca nuanță.

Conformația corpului nu este nici zveltă, nici îndesată, corpul fiind de lungime medie, cu musculatura bine dezvoltată. Spatele este ușor arcuit, iar toracele rotunjit. Coada are o lungime proporțională cu corpul, este foarte stufoasă, mai lată la bază și ușor ascuțit aspre vârf. Corpul este acoperit cu o blană deosebit de deasă, dar foarte fină. Firul de păr are o lungime medie, exceptând zona umerilor unde acesta este mai scurt. Cu cât blana este mai deasă, cu atât exemplarul este considerat mai deosebit.

Membrele au o lungime proporțională cu cea a corpului, terminându-se cu labe compacte și ovale ce prezintă cinci degete la membrele anterioare și patru la cele posterioare.

Culorile

Culoarea blănii pisicilor somaleze este strălucitoare și caldă, marcajul fiind distinctiv și uniform, cu benzi închise la culoare, contrastând cu cele de culoare mai deschisă. Sunt preferate exemplarele mai închise la culoare, fără marcaje pe abdomen, piept și membre. Ochii sunt accentuati de linii mai închise la culoare, inconjuarti de protiuni mai deschise. Marcajele ce se întind de-a lungul coloanei vertebrale până spre vârful cozii sunt mai închise la culoare.

În ceea ce privește culoarea ochilor, este de preferat ca această să fie cât mai pregnantă, în nuanțe de verde și auriu.

Întreținere

Pisicile somaleze au blana deosebit de mătăsoasă și foarte deasă, fără a fi dificil de întreținut. Se recomandă totuși perierea zilnică a acesteia, în sopul obținerii aspectului fin, dar și pentru menținerea stării de sănătate a pisicii. Întreținerea blănii trebuie început de la o vârstă cât mai fragedă pentru ca pisoiul să se obișnuiască cu asta.

Personalitatea

Pisicile Somaleze sunt foarte jucăușe și deosebit de inteligente, ceea ce face ca ele să fie considerate unele dintre cele mai bune animale de companie, căutând permanent dragostea stăpânilor lor. Aceste pisici sunt caracterizate de o dexteritate deosebită, ele reușind să țină diferite obiecte, pot deschide ușile dulapurilor în care vor să se ascundă și pot, de asemenea, să deschidă robinete, fiind, de altfel, printre puținele feline cărora le place să se joace cu apa. Sunt totodată foarte sociabile, implicându-se în orice activitate desfășurată în jurul lor. Somalezele au accese de energie, plăcându-le să alerge prin casă după diferite obiecte aruncate de stăpâni, să facă salturi și să „vâneze” prin casă.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM