Chow Chow

Originile și descendența

Singurul câine cu limbă neagră sau albastră, chow-chow-ul își are descendența în China secolului XI i.h., documentele atestând prezența unor câini bine clădiți, cu blană roșie și foarte deasă, membre posterioare aproape drepte, și, bineînțeles, limba albastră. Alte dovezi sugerează faptul că rasa ar fi mai veche, și că a emigrat din zona Cercului Polar, locul de orgine, spre Mongolia și China.

Rase de câini - câinele Chow Chow
Câinele Chow Chow

Legenda spune că atunci când Dumnezeu a creat lumea, câteva picături albstre au căzut pe pământ; Chow-chow-ul le-a lins și astfel limba lui a devenit albastră. Există mai multe ipoteze pentru originea acestui câine, cea mai plauzibila… susținând proveniența dintr-o canidă cu craniu lat și bot scurt, diferită de Canis Palustris (strămoșul majorității câinilor de astăzi), care trăia undeva în nordul Asiei, cu botul scurt și un stop bine subliniat, numită Simicyon.

Sigur este faptul că primele urme datează din epoca de bronz, unde găsim un câine semidomesticit, crescut pe lângă triburile barbare din Asia centrală, principalul scop find vânătoarea, paza, și partener în lupte; Odată cu invazia, apare și în China, unde devine câinele favorit al împăratului.

În secolul VIII, în regiunile muntoase din Mongolia și Tibet, budiștii se ocupau atent de acest câine, pentru ei sfânt, păstrându-i-se cu strictețe caracteristicile originale; pentru a evita consangvinizări succesive, ei aduceau exemplare din alte mânăstiri, unele aflate la peste o mie de kilometri depărtare.

Aspectul și caracteristicile

Capul este masiv, ochii sunt de culoare închisă, cu bot scurt și limbă neagră sau albastră; urechile au formă triunghiulară și sunt prinse sus; Corpul este scurt, cu piep larg, și membre musculoase, iar coada este stufoasă, purtată pe spate. Blana este deasă și aspră, cu fir lung, de culoare maro sau neagră, formând un guler în jurul gâtului. Talia este de 45,5-51 cm în medie și greutatea de de 23-27 kg.

Acest câine este foarte inteligent și mândru. Firea sa independentă îl face să fie greu de dresat cu metodele obișnuite. Ca o pisică, va acționa întotdeauna după bunul său plac.

Nevoile câinelui Chow Chow

Mare atenție: întrucât are nevoie de un stăpân cu caracter puternic, nu este un câine pentru oricine! În lipsa educației din „copilărie”, se va ajunge la cazuri în care câinele nu va mai asculta deloc de stăpân, cu toate neplăcerile care rezultă din acest lucru.

De asemenea, lipsa aceleiași educații timpurii va rezulta în vânatul pisicilor sau al câinilor de talie mică. Din start ei sunt suspicioși cu străinii și foarte teritoriali. Chiar dacă se adaptează ușor orelor în care este singur, el preferă totuși prezența stăpânului, nefiind un câine de „ținut afară”. Crescut în izolare, el va deveni extrem de antisocial. Din punctul de vedere al companiei altor exemplare din aceeași rasă, este un câine solitar.